KATEGORIJA: Naše priče za najbolje vrtiće , Novosti , Priče iz vrtića | 21.11.2016

MALI ISTRAŽIVAČI IZ BIJELJINE: “Bubamare” koje upoznaju razne kulture, prirodu, geografiju i istražuju svemir

Iz Kluba za djecu “Bubamara” iz Bijeljine u prijavi na Konkurs “Naše priče za najbolje vrtiće” ističu kako su od početka svogdjelovanja posvećeni radu na vaspitanju i obrazovanju, njezi i zaštiti djece predškolskog uzrasta, podsticanju interesovanja i razvijanja sposobnosti djece, te kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena.

“Kada je naš klub osnovan 2009. godine započetak smo bili registrovanikao Udruženje za pomoć predškolskoj djeci „Bubamara“, a status Predškolske ustanove imamo od juna 2012. godine”, kaže Jelena Rajšić, direktorica PU Klub za djecu”Bubamara” iz Bijeljine. Pored redovnih programa,posebno ističe organizaciju pripremnog programa pred polazaku školu za djecu starijeg predškolskog uzrasta.

“U program su uvršteni opšti ishodi koji su propisani programom predškolskog vaspitanja i obrazovanja a čiji je cilj socijalizacija djece, da dijete prihvata grupu i lijepo se osjeća u njoj, da se kod djeteta osnažuje samostalnost i samoinicijativnost, da se kod djeteta razvijaju perceptivne sposobnosti u skladu sa uzrastom – opažanje, procjenjivanje i interpretacija”, dodaje Jelena pojašnjavajući koje su to oblasti čije teme obuhvataju pripremni program:

“Razvoj početnih matematičkih pojmova u koje spadaju obrada skupova, pojmova veliko-malo, pojmovi naprijed-nazad… Radimo i na fizičkom razvojudjece koristeći razne rekvizite, bacanje i hvatanje, šetnju u koloni po dvoje i druge aktivnosti. Kad je u pitanju razvoj govora i razvoj motorike radimo jezičke igre kao što su “Na slovo na slovo”, prepoznavanje slova u riječi, obrade priča i pjesmica kroz čitanje, usvajanje i ilustrovanje”, pojašnjava Jelena Rajšić.

“Kroz društvene aktivnosti djecu upoznajemo sa svijetom oko sebe, prirodom, djeca uče koje su to domaće i divlje životinje, godišnja doba, dani u sedmici, mjeseci u godini. Muzičke aktivnostitakođer zauzimaju posebno mjesto i uz pratnju kalavijatura usvajamo raznovrsne dječije pjesmice. Također, uz pjesmu uključujemo i pokrete kako bi djeci bilo zanimljivije i ljepše. Tu su i likovne i stvaralačke aktivnosti- modelujemo, crtamo, bojimo, lijepimo, stvaramo na zadate teme”, govori Jelena o radu Kluba ističući kako je svaka aktivnost putem igre prilagođena djeci s kojom rade stručna lica. Kao najveće priznanje u ovom vrtiću ističu pozitivne reakcije djece, ali i njihovih roditelja.

“Naš stariji sin je član porodice Bubamarica već punih 5 godina a mlađi mu se pridružio prije tri godine. Ovaj vrtić smo odabrali zbog ozbiljnosti i discipline kao i kreativnosti i iskorištavanja potencijala koji se krije u djeci a da mi toga nismo ni svjesni”, kaže Nina Đurić iz Bijeljine koja kaže da je zadovoljna svakim danom boravka njene djece u ovom vrtiću.

“Sjajne kreativne ideje koja su od djece iznjedrile male umjetnike koji svakodnevnu vrhunsku zabavu pronalaze u najobičnijim plastičnim poklopcima i potrošenim rolnama toalet-papira. Izvrstan kreativni pristup svakodnevnom životu. Plus, omogućeno im je da kroz razgovor, muziku, fotografije, razne predmete upoznaju razne kulture, prirodu, geografiju, da istraže svemir. Ogromnim zalaganjem vaspitačica djeca su pobliže upoznala zanimanja u njihovoj okolini. Tako da su bili u posjeti frizerima, kozmetičarima, pekarima, mesarima,poslastičarima i bibliotekarima, kao i bankarima i to samo za ovo kratko vrijeme za koje znam lično”, dodaje Nina Đurić.

“Sjajan odnos djeteta i vaspitača na pripremama za polazak u školu doprinio je tome da moje dijete koje je ovog septembra pošlo u prvi razred, na prvom mjestu tu promjenu prihvati bez velikog stresa. Objašnjenje da se škola ne razlikuje mnogo od vrtića – kada uče i rade na projektima, bilo je dovoljno da ga smiri i da s radošću dočeka polazak u školu kao i da se sada kada je već više mjeseci školarac nije pojavio strah ili neshvatanje materije koja se trenutno obrađuje”, ističe Nina.

“Djeca su sposobna da se duže vreme igraju i zabave bez televizora ili računara. U nasoj kući najveća kazna bila bi kada bi im zabranili makaze i ljepilo, zato što većinu projekata koje rade u vrtiću ponove i kod kuće. Pored učenja vaspitači su dosta radili i na socijalizaciji, ponašanju u grupi i prema dugarima, a učile su ih i odnosu prema različitostima”, govori o svojim pozitivnim iskustvima mama Nina.

Djevojčica Jovana ima osam godina i ide u osnovnu školu, ali se rado prisjeti dana provedenih u “Bubamari”:

“U vrtiću sam naučila da crtam, bojim, brojeve i neka slova, i da se igram sa svojim drugarima. Najviše od svega mi se sviđalo što su nas učiteljice vodile u razne posjete, izlete i na priredbe gdje smo mnogo toga naučili i lijepo se družili”, kaže Jovana te dodaje da i danas mnogo voli vrtić “Bubamara” i vaspitačice od kojih je mnogo toga naučila prije polaska u školu.

UNICEF BiH otvorio je u maju Konkurs “Naše priče za najbolje vrtiće” za pojedince, pojedinke i/ili grupe zaposlene u predškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini koji su dali istaknut doprinos inkluzivnosti i kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja. U narednom periodu na blogu ZaSvakoDijete.ba objavljivaćemo priče o vrtićima koji su prijavljeni na konkurs, a istaknuti stručnjaci predškolskog odgoja i obrazovanja ocijeniće prispjele prijave te nagrade i priznanja uručiti krajem godine.