KATEGORIJA: Ostalo | 17.01.2011

Međunarodni dan djeteta

Obilježavanje 21. godišnjice potpisivanja Konvencije o pravima djeteta proteklo je upravo u znaku onih zbog kojih je i nastala – same djece, njihovih prava i želja.
Tim povodom, u svih deset lokalnih zajednica obuhvaćenih projektom “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH (SPIS)“, osmišljena je jedinstvena aktivnost predstavljanja Zida dječijih želja i zahtjeva. Ova prezentacija, upriličena sa ciljem promovisanja dječijih prava, imala je poseban značaj za najmlađe.

Na različit i sebi svojstven način, ujedinjeni u jednoj ideji, djeca su kroz “Zid dječijih želja” glasno zatražila svoja prava i uputila poruku odgovornim institucijama i donosiocima odluka, u kakvom to okruženju oni žele slobodno da se igraju i odrastaju, provodeći sretno djetinstvo.

Moji vršnjaci su svjesni da ima mnogo djece koja proživljavaju teško djetinstvo, i koja nemaju priliku da idu u školu i ujedno se igraju i uče skupa sa svojim prijateljima.
Upravo zbog njih smo osmislili ovakav Zid želja, kojim smo željeli prikazati da u današnjem vremenu sva djeca trebaju biti jednaka, odnosno da dječija prava važe za svu djecu
“, istakla je Lejla Nadarević, učenica 8. razreda „Prve sanske škole“ iz Sanskog Mosta.

Uz podršku nastavnika, pedagoga, roditelja i direktora škola, djeca su mjesec dana intenzivno radila na prikupljanju želja I razmatrala šta je najpotrebnije njihovim drugarima. Podršku UNICEF-u prilikom skupljanja dječijih želja i zahtjeva pružio je i tržni centar PTC Forum iz Livna u kojem je 20. novembra napravljen veliki zid na kojem su djeca tokom cjelodnevnog druženja mogla pisati svoje želje. Skupljenje želje tog dana, djeca su prezentovala kroz njihov Zid želja u općini Livno.

Ovo je jedna od rijetkih prilika kada u skupštinskoj sali glavnu riječ imaju djeca. Drago mi je da su djeca uspjela sve prisutne ostaviti bez riječi i izmamiti osmjehe na njihova lica. Nadam se da će i oni izmamiti osmjeh na lica djece, te da ćemo uskoro umjesto samo prezentovanja želja, iduće godine imati prezentaciju ispunjenih želja“, istakla je na prezentaciji Zida dječijih želja u Kotor Varoši Slađana Šubara, pedagog u Osnovnoj školi “Sveti Sava”. Prezentacijama su prisustvovali djelatnici općinskih službi iz oblasti društvene zaštite djece, predstavnici UNICEF-a i partnerskih nevladinih organizacija, institucija i medija.

Ovo su zaista želje koje mi stariji ne vidimo ili nekada vidimo, a nećemo da vidimo. Ovaj zid će podsjećati mene kao načelnika i sve vijećnike koja su to prava koja imaju sva djeca, ali i podsjećati nas koje želje djece trebamo ispuniti“, istakao je Refik Lendo, načelnik općine Novi Travnik. Ispunjenje dječijih želja javno je obećao i načelnih općine Višegrad, Tomislav Popović.

Drago mi je da se odazvao velik broj gostiju koji su uveličali ovu dječiju svečanost. Djeca su se veoma potrudila i zaista su uljepšali i začinili cijeli ovaj događaj. Ono što je najvažnije je da su pred ovako mnogo svjedoka dobili obećanje da će njihove želje biti ispunjene, i to je veliki uspjeh”, istakla je Mira Stojanović, pedagog u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” iz Višegrada.

Želje su univerzalne, bilo da se radi o djeci iz Bileće, Laktaša, Stoca, Novog Grada, Livna, Novog Travnika, Višegrada, Sarajeva, Sanskog Mosta ili Kotor Varoši. Poruka je jasna: sve dječije želje jednako su važne! Ono što se ne smije zaboraviti jeste da svaka ostvarena želja donosi radost i osmjeh na dječija lica.

Ostavite komentar