KATEGORIJA: Ostalo | 18.05.2012

Mladi parlamentarci Tešnja izabrali najbolje dječije projekte

U Tešnju je u okviru projekta ”Kultura za razvoj” koji implementiraju tri agencije Ujedinjenih nacija (UN): UNDP, UNESCO i UNICEFodržana svečana sjednica Dječijeg parlamenta na kojoj su izabrane najbolje prezentacije dječijih i omladinski projekata te donesena odluka o finansiranju 10 najboljih projekata. Članovi Dječijeg parlamenta na ranijim sjednicama su kroz projekat „Dječijim parlamentom do kulturnog dijaloga“ i kroz rad komisije Dječijeg parlamenta među više od 20 pristiglih projekata djece i mladih općine Tešanj izabrali su njih 10 od kojih će općina najbolji projekat, školski radio “Medenko” Osnovne škole “9. septembar” Medakovo,  podržati sa 1500 KM, a ostalih devet sa po 500 KM.

Na svečanoj sjednici održane su prezentacije četiri, prema ocjenama dječijih parlamentaraca najzanimljivija projekta, i dodijeljene su plakete. Prvo mjesto za prezentacije podijelili su projekti “Više vidjeti-Bolje razumjeti” Osnovne škole “Džemal Bijedić” iz Miljanovaca i “Buduće znanje-moj izbor” Srednje tehničke škole Tešanj. Drugo mjesto za prezentaciju osvojio je projekat “Školski radio Medenko”, a treće mjesto pripalo je Gimnaziji “Musa Ćazim Ćatić” za projekat “Sedmica mira-Školski maraton”.

Sjednica je, kao i nekoliko ranijih, pretekla u radnom tonu, djeca-članovi Parlamenta pažljivo su pratili rad sjednice koja je počela nakon što su jednoglasno usvojili dnevni red nakon čega su kao prva tačka uslijedile prezentacije odabranih projekata. Prvi su bili učenici Osnovne škole „9. Septembar“  iz mjesta Medakovo koji su prezentirali projekat „Školski radio“.

„Dio novca skupili smo skupljajući PET ambalažu, a za drugi dio nam je potrebna dodatna podrška. Potreban nam je školski radio kako bismo mogli čitati bitne obavijesti bez prekidanja nastave, slušati muziku na odmoru, čitati najbolje literarne radove, naše šale i sve što učenike dodatno obrazuje ali i zabavlja. Ko zna, možda baš naš radio pomogne da se otkriju budući pisci, novinari i pjesnici“, kazali su na prezentaciji.

Osnovci iz škole „Džemal Bijedić“ predstavili su projekat „Više vidjeti-Bolje razumjeti“ putem kojeg namjeravaju bolje opremiti školu. I oni su sami već prikupili sredstva za dio opreme, roditelji su prikupili novac za multimedijalnu učionicu, a „zapeli“ su na nabavci LCD i optičkog mikroskopa uz pomoć kojih bi bolje mogli pratiti nastavu iz biologije.

„Namjera nam je osim toga što bismo bolje pratili nastavu, sve sekcije vezane za prirodne nauke okupiti u jedan Klub mladih istraživača“, iznijeli su svoje namjere.

Srednjoškolcima iz Gimnazije „Musa Ćazim Ćatić“ potrebna je podrška projektu „Sedmica-Mira-Školski maraton“ koji oni više godina uspješno realiziraju, ali su ove godine planirali neke dodatne aktivnosti, a učenici i učenice Srednje tehničke škole Tešanj namjeravaju kroz projekat „Buduće znanje je moj izbor“ osnovcima pomoći u izboru budućeg zanimanja kroz organiziranje sajma srednjih škola općine Tešanj. Predstavljen je i zanimljiv projekat obnove fonda opreme za tjelesni odgoj učenika Mješovite srednje škole Tešanj koji su iznijeli ideje kako da uz minimalna ulaganja sami izrade neke od sportskih rekvizita. Nakon prezentacija i usvajanja¸odluke o podršci projektima, Dječiji parlament usvojio je i odluku da u septembru 2012. godine organiziraju posjetu Parlamentu BiH u Sarajevu.

Rad sjednice Dječijeg parlamenta pratili su i predstavnici Općine Tešanj koja će sa 6.000 maraka financirati dječije i omladinske projekte, zamjenica predstavnice UNICEF-a za BiH Anne Claire Duffay, te predstavnici Ministarstva obrazovanja nauke, kulture i sporta Zeničko-Dobojskog kantona te nevladine organizacije „Feed“ iz Banja Luke koja na terenu implementira projekat.

„Uživao sam prateći vaš rad i prezentacije. Ovo pokazuje veći stepen uključenosti mladih u rad lokalne zajednice, i nadam se da ćete kad nas naslijedite raditi mnogo bolje nego što mi radimo danas“, kazao je načelnik Općine Tešanj Fuad Šišić i čestitao djeci na uspješnim prezentacijama i vođenju sjednice, a čestitkama se pridružio i Ismar Alagic u ulozi savjetnika načelnika kao i općinskog koordinatora u programu MDG F Kultura za razvoj.

„Vjerujem da bi ambasador UNICEF-a Edin Džeko bio sretan i zadovoljan kada bi vidio da su među vašim projektima i oni koji su vezani za sport. Zadovoljstvo mi je što sam prisutvovala ovom događaju, i što vidim da općina podržava aktivno učešće mladih u funkcioniranju lokalne zajednice“, kazala je Duffay.

Dječijim parlamentom predsjedavala je učenica Gimnazije „Musa Ćazim Ćatić“ Meliha Hadžikadunić. Kaže nam kako je zadovoljna urađenim, te da je kroz rad i predsjedavanje Dječijim parlamentom naučila mnogo toga. Za predsjednicu je izabrana tajnim glasanjem, a kaže da su za njen izbor presudne bile komunikacijske vještine i liderske sposobnosti koje su njeni kolege prepoznali.

„Ne vidim se sada baš u politici, ali ko zna, možda se nekada i na taj način aktivno uključim i pomognem svojoj zajednici. Voljela bih studirati elektrotehniku i biti dobra u svom poslu, prije toga uspješno završiti školu, i to su mi sada osnovni prioriteti“, kazala nam je Mediha. Njen kolega i potpredsjednik Dječijeg parlamenta Amir Delić, učenik Srednje tehničke škole Tešanj kaže kako se on za razliku od Medihe vidi u politici.

„Zašto da ne? Ovo nam je pokazalo da možemo aktivno učestvovati u radu općine i da općina nije neki bauk. Sada znamo kako kad imamo neki problem možemo napraviti šprovediv projekat i obratiti se općini. Poslije, ko zna, možda se inekada kandidujem i za načelnika, volio bih to“, kazao nam je Amir.

Edin Ljevaković iz OŠ „9. Septembar“ Edin Ljevaković nakon sjednice nije krio zadovoljstvo uspješnom prezentacijom i činjenicm da će projekat školskog radija „Medenko“ njegove škole dobiti potrebnu podršku.

„Imamo školski časopis, ali nam je nedostajao radio i sretan sam što ćemo sad biti u prilici da i to ostvarimo. Zadovoljan sam učešćem u radu parlamenta, što je vrlo korisno iskustvo u mom učenju i odrastanju“, kazao nam je Edin.

Projektne aktivnosti Dječijeg parlameta općine Tešanj definirane godišnjim planom rada, a sastavni su dio projekta Dječijim parlamentom do kulturnog dijaloga“  u okviru MDGF programa koji finansira Vlada kraljevine Španije, a usmjeren ka dostizanju Milenijumskih razvojnih ciljeva. Kako dalji rad i razvoj Dječijeg parlamenta Općina podržava, to osigurava njegovu odrzivost.  Projekat pod nazivom  ”Kultura za razvoj” implementiraju tri agencije Ujedinjenih nacija (UN): UNDP, UNESCO i UNICEF u općinama Bijeljina, Bihać, Jajce, Novo Sarajevo, Rudo, Sokolac, Srebrenik i Tešanj.