KATEGORIJA: Novosti | 19.12.2014

MLADI SOCIJALNI RADNIK IZ PRIJEDORA: “Kao tim raditi na unapređenju kvaliteta života sve djece”

Socijalni radnik iz Prijedora Danko Rauš član je komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju Grada Prijedora koja djeluje u okviru projekta „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ koji finansira Evropska unija iz IPA fondova, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF.

Danko koji u Centru za socijalni rad odnedavno radi kao socijalni radnik po mjesnim zajednicama kaže da je kroz projekat dodatno ojačana multisektorska saradnja koja, dodaje, već prilično dobro funkcioniše kroz Forum za bezbjednost građana Prijedora koji čine predstavnici više institucija.

„Multisektoralna saradnja je jako bitna na svim poljima, a posebno kad je u pitanju dječija zaštita i inkluzija, tako da mi je i s te strane zadovoljstvo biti članom Komisije ovog Projekta od kojeg u nastavku realizacije očekujem da nam pomogne da se još bolje organizujemo, sarađujemo, zajedno detektiramo goruće probleme iz svih sektora i da na koncu djelujemo kako bi se djeci omogućio ljepši život. Ono što je jako bitno jeste da pokažemo da djelujemo kao jedan jak tim“, kaže Danko koji ima 25 godina i dodaje da mu je kao mladom socijalnom radniku dosta dobro došlo to što je kroz projekat već imao priliku porisustvovati radionicama na kojima se susreo i sa članovima komisija iz drugih općina. Uz Prijedor, projektne aktivnosti se provode u još devet prioritetnih lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar i Živinice.

„Jako je važno da jedni od drugih čujemo o primjerima dobrih praksi ali i načinima na koji je neko od nas prevazišao određeni problem“, kaže Rauš.

U vrlo kratkom vremenu kao socijalni radnik zadužen za obilazak mjesnih zajednica i kroz direktni rad na terenu Danko je stekao mnoga iskustva. Posebno iskustvo stekao je tokom velikih poplava koje su pogodile BiH i čije posljedice su se osjetile u Prijedoru i okolini gdje je poplavljen veliki broj domaćinstava.

danko2„Najteže je bilo dok je sve bilo pod vodom, ljudima i posebno porodicama s djecom je mnogo značila svaka podrška. Tada sam s terencem Centra s kojim inače obilazim mjesne zajednice stalno bio na terenu, razgovarao s ljudima i jako im je bilo bitno da imaju nekoga kome mogu iznijeti svoje potrebe i te posjete su im bile i vid psihološke podrške“, prisjeća se Danko

Dok razgovaramo u njegovu kancelariju dolazi Zoran Romanić iz mjestaNiševići kod Prijedora. Kaže da mu je za sinove Dragana i Dejana koji idu jedan u osnovnu a drugi u srednju školu odobreno plaćanje mjesečnih karata za prijevoz do škole, ali da im mjesečne karte još nisu dostavljene.

„Jedna kćerka mi je završila srednju, sad školujem još njih dvojicu, teško se živi pa bez pomoći ih teško možemo poslati u školu, Odobrena mi je pomoć ali još nema karata, pa sam došao da provjerim šta je“, priča nam Zoran dok Danko provjerava. Objašnjava mu da je predmet riješen ali da je vjerovatno došlo do problema u komunikaciji s prevoznicima, i obećava da će se sve brzo riješiti i da će Dragan i Dejan uskoro imati karte.

„Zahtjevi za podrškom za prijevoz su iz godine u godinu sve brojniji, tu su i zahtjevi za jednokratnom pomoći za kupovinu školskog pribora i druge potrebe. Pored toga izlaskom na terrn i obilaskom porodica otkrivamo još djece koja žive u teškim uslovima i kojoj je potreban određen vid pomoći i podrške“, izdvaja nam Danko neke od svakodnevnih problema s kojima se kao socijalni radnik susreće i kakvi su, dodaje, manje-više slični u svim dijelovima BiH, posebno u dijelovima sa populacijom izbjeglih i raseljenih lica te drugim ranjivim kategorijama.

Dodaje kako od provedbe Projekta u kojem kao član Komisije očekuje da kroz ojačavanje kapaciteta i druge vidove podrške dođe do konkretnog poboljšanja kvaliteta života djece.

danko1a

Projekat „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ ima slogan “Moje mjesto pod suncem” i osnovni cilj komponente koju sprovodi UNICEF u saradnji sa partnerima je osigurati podršku za najranjiviju djecu i njihove porodice kroz različite aktivnosti.