KATEGORIJA: Naše priče za najbolje vrtiće , Novosti , Priče iz vrtića | 08.11.2016

NAJVAŽNIJE SREDSTVO ZA RAD-IGRA: O završnim predstavama vrtića Laktaša priča se danima i godinama poslije

U Javnoj ustanovi Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Laktaši smatraju kako ponukani višegodišnjim iskustvom i rezultatima u podizanju, vaspitanju i obrazovanju djece predškolskog uzrasta imaju čime i zašto da se pohvale pa su se tako i prijavili na Konkurs  “Naše priče za najbolje vrtiće”.

U našoj ustanovi se godinama jako velika pažnja poklanja javnim predstavljanjima u okruženju, saradnji sa porodicom i lokalnom zajednicom. Poznati smo po upečatljivim, originalnim, kreativnim i inovativnim javnim priredbama i manifestacijama te izuzetno visokom kvalitetu kako uslova u kojima borave djeca, tako i vaspitno-obrazovnog rada u ustanovi, a sve ovo će zasigurno potvrditi roditelji djece koja su bila u našem vrtiću ili koja trenutno žive, uče i rastu sa namakao i svi oni koji su imali priliku biti gosti u našim vrtićima i na našim svečanostima”, s ponosom ističe Miljka Marić, direktorica JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Laktaši.

Mama Dragana Davidović kaže kako je sretna da je njena kćerka imala priliku ići baš u vrtić ove javne ustanove iz kojeg, dodaje, nosi samo lijepe dojmove:

Jedan od veoma značajnih perioda u životu moje kćerke je polazak u predškolsku ustanovu – vrtić. Njeno upoznavanje sa vaspitačima – našim dragim tetama, drugarima sa kojima smo i danas u kontaktu, te sticanje onih veoma važnih iskustava za razvoj djeteta, svakako su za mene kao roditelja bile od velikog značaja. Imali smo veliku sreću, te naišli na naše tete, prave profesionalce, ali prije svega svega velike ljude. Na koji će se način svako dijete uklopiti u novoj sredini, koliko sadržaja će ispratiti ili usvojiti, koji stepen dječije zrelosti, fizičke, emocionalne, socijalne, društvene svijesti će steći zavisi upravo od vaspitača”, kaže Dragana Davidović, dodajući kako je do završne priredbe mislila da su tete i osoblje vrtića dali sve od sebe, i da nije vjerovala da može još:

Kada sam pomislila da su nam vaspitači pružili svoj maksimum, dočekali smo završnu priredbu, trenutak kada smo zaključili jedan od najvažnijih dječijih dijelova života na najljepši mogući način. Tada sam shavtila da su naše tete uvijek bile spremne žrtvovati sebe i svoje vrijeme kako bi učinili da naša djeca, bez roditeljskog prepričavanja, i sama dožive i prožive one situacije kojih će se poslije i sami sjećati“, prisjeća se mama sada učenice osnovne škole.

Kao roditelj, ali i kao profesorica razredne nastave, koja takođe mnogo vremena provede u radu sa djecom, čiji je sin trenutno polaznik završne grupe u vrtiću „Zvjezdica“ iz Laktaša ne mogu, a da željno ne iščekujem novu završnu priredbu kojom će i moj sin ispratiti veoma značajan dio svog života. Iskreno se nadam i vjerujem da će ova ustanova iz godine u godinu pokazivati dokle dopire njihova mašta, volja i trud da svoje polaznike isprate na najbolji mogući način u neki novi svijet”, dodaje Dragana Davidović.

Svake godine u junu mjesecu u Domu kulture Laktaši, naša Ustanova pred brojnim gostima održava Završnusvečanost, priredbu kojom ispraćamo našudjecu u školu. Smatramo da smorijetka Ustanova koja je razvilamodel uključivanja 85 do 100 djece u priredbu u okviru koje svako dijete učestvuje adekvatnom ulogom, a da priredba ne premaši vremenski okvir koji je preporučljiv za dječije predstave”, kaže direktorica Miljka Marić posebno se prisjećajući predstave “Put oko svijeta” iz 2010.:

Bila je to inovativna, neuobičajena i potpuno drugačija u odnosu na sve svečanosti predškolskih ustanova u RS ali i šire”, dodaje direktorica Marić.

Riječi hvale za ovu predstavu imala je i Staka Nikolić, stručna savjetnica za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Pedagoškom zavodu u Banja Luci:

Radi se o predstavi koja je nastala kao zajedničkirezultat rada djece, vaspitača, roditelja, direktora i pedagoga Centra. Cjelokupan sadržaj je izložen na originalan način i po “mjeri djeteta”. Jednostavno i snažno šalje jezgrovite poruke o životu, kulturi i običajima naroda ili kontinenta. To postižu kroz pokret, muziku, masku, kostime… “Svoju kuću” predstavili su folklornom igrom koju je pripremila njihova vaspitačica, što je ujedno i specifičnost ovog projekta u kojem su se oslanjali isključivo na snagu svogtima i potencijale djece”, kazala je o predstavi Staka Nikolić dodajući kako se radi o “nesvakidašnjoj priredbi”.

Učestvovali smo poslije na seminaru “Vaspitači vaspitačima” na Zlatiboru gdje smo prezentacijom pomenute predstave pobudili veliku pažnju i interes te bili istaknuti kaojedna od najboljih priredbi sa djecom predškolskog uzrasta. Svi su tražili materijale sa naših završnih priredbi i srećni smo što možemo reći da smo baš mi motivisali druge i bili inspiracija mnogim ustanovama u okruženju i šire da prezentovanje kvaliteta svog rada donesu u svojim sredinama na poučan, humorističan i kreativan način”, prisjeća se Miljka Marić.

Bili smo pioniri ovakvog načina realizacije Završne svečanosti: koncepta projekta, izrade rekvizita, kostima, scenografije i muzike, ideje da dječija predstava ima kvalitet kao profesionalne predstave. Djeca su voditelji i oni sami igrajući se, realizuju u predstavljaju znanje i vještine koje su naučili kroz igru uživajući u svom nastupu i uspjehu tima na sceni”, kaže direktorica Marić, dodajući kako “sve predstave koje priređuju djeca vrtića iz ove Ustanove promovišu ljudske vrijednosti, šire ljubav prema ljudima i svijetu koji nas okružuje”:

Imaju dobar pedagoški okvir za djecu predškolskog uzrasta i dobar su materijal za učenje. Koncept je oduševio kompetentne ljude iz naše sfere djelovanja, alisve druge i najbitnije – djecu. Pokazali smo šta i koliko mogu djeca ovog uzrasta i šta se sve nauči u vrtiću koristeći najvažnije sredstvo za rad – igru!”, zaključuje Miljka Marić pričuo predstavama završnih priredbi vrtića JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Laktaši o kojima se priča danima,alii godinama nakon njihovog izvođenja.

UNICEF BiH otvorio je u maju Konkurs “Naše priče za najbolje vrtiće” za pojedince, pojedinke i/ili grupe zaposlene u predškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini koji su dali istaknut doprinos inkluzivnosti i kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja. U narednom periodu na blogu ZaSvakoDijete.ba objavljivaćemo priče o vrtićima koji su prijavljeni na konkurs, a istaknuti stručnjaci predškolskog odgoja i obrazovanja ocijeniće prispjele prijave te nagrade i priznanja uručiti krajem godine.