KATEGORIJA: Novosti | 11.07.2014

FOTO-RADIONICA U ZAVIDOVIĆIMA: “Gledati djevojčicu koja pomaže svojoj vršnjakinji s poteškoćama u kretanju nam je istopilo srca”

Fotografi Željko Budimir Keko, Haris Čalkić i Amer Kapetanović održali su u Zavidovićima prvu foto-radionicu u sklopu UNICEF akcije „Shvatite nas ozbiljno – govorimo o mogućnostima“.

Foto radionica “Govorimo o mogućnostima kroz fotografiju” održana je u saradnji sa Udruženjem Mala sirena iz Zavidovića i ponudila je mnogo radosti, kako djeci, tako i našim fotografima. Evo njihovih dojmova:

“Iskreno, bili smo nervozni dok smo vozili ka Zavidovićima da održimo petodnevnu radionicu fotografije za djecu sa i bez poteškoća u razvoju. Svi smo radili radionice i prije ali ovo je ipak bilo nešto posebno.

Upoznali smo naših dvanaest mališana i nakon što smo se svi predstavili počeli smo pričati o tome šta fotografija znači i njima i nama.Osjećali smo da nema baš previše smisla objašnjavati bilo kakve tehničke karakteristike osim osnovnih funkcija aparata pa smo se, umjesto toga, posvetili razgovoru o životu, emocijama, ljubavi, patnji i posmatranju svijeta oko nas. I fotografisanju istog.

Vrijeme sa njima smo pretežno koristili da pregledamo fotografije koje bi oni napravli u popodnevima nakon što završimo radionicu, tako im dajući punu slobodu da se izraze bez naših uticaja, na primjer. u izboru subjekta i slično

Svaki slijedeći dan smo bili više iznenađeni iskrenošću i otvorenošću njihovih fotografija. Osjećali smo se privilegovanim da uđemo u njihov svijet na tako direktan način tako da nisu samo oni bili ti koji uče. Mi smo učili od njih.

Ono što nas se najviše dojmilo jeste njihovo potpuno ignorisanje poteškoća u razvoju u smislu da se svi smatraju potpuno jednakima u svemu što rade. Gledati djevojčicu koja pomaže svojoj vršnjakinji koja ima poteškoća u kretanju nam je istopilo srca.

Petog dana smo priredili njihovu prvu izložbu fotografija, dvije fotografije po autoru/autorici. Dok smo birali fotografije bili smo zatečeni njihovim kvalitetom. Neke od fotografija su bile toliko snažne da smo zavidjeli našim malim prijateljima (u najpozitivnijem smislu) što nismo baš mi te fotografije napravili.

Nakon ovog iskustva naši životi su mnogo bogatiji i imamo 12 novih prijatelja za čitav život. Bilo je teško rastati se od njih a i njima nije bilo baš lako. Zasigurno ćemo biti u kontaktu i jedva čekamo da vidimo više njihovih fotografija.

Ova radionica nam je pokazala šta slogan “Govorimo o mogućnostima” zaista znači.”

Majka Sanela Ahmić nije krila oduševljenje radionicom:

“Kao majka dvije aktivne djevojčice – Iman i Tara, imala sam priliku da vidim kako sudjeluju u mnogobrojnim aktivnostima do sada. Jedna od njih je bila i foto radionica “Govorimo o mogućnostima kroz fotografiju” u udruženju “Mala sirena”. Međutim, ovdje se dešavalo nešto drugačije, ova radionica je bila, nekako, posebna.

Već nakon prvog satanka vratile su se opremljene foto-aparatima, zaljubljene u fotografiju, očarane instruktorima. Svako sljedeće druženje bilo je jednako inspirativno, a nakon radionice, opet samo priča o Keki, Ameru i Harisu.

Upoznavši ove divne ljude na otvorenju izložbe, bilo mi je jasno da su oni ti, koji su su svojim energijom, entuzijazmom, humorom i šarmom “začarali” naše mališane. Čim ih upoznate, imate osjećaj da ih znate cijeli život. Sigurna sam da bi bez njih ova radionica bila “samo” foto radionica.

Uz njih, fotografija je postala druženje….radost…. pozitivna energija. Nadam se da će i druga djeca imati priliku da kroz fotografiju osjete čar druženja sa Kekom, Amerom i Harisom, a sa druge strane “sebično” želim da ih put ponovo nanese u Zavidoviće. Keko, Amere i Harise, za kratko vrijeme ste postali prijatelji naše djece i naučili ih kako da posmatraju svijet oko sebe drugačijim očima, hvala vam na tome!”