KATEGORIJA: Novosti | 11.05.2015

NASTAVAK DRUŽENJA: Djeca iz Bočinje posjetila Sarajevo

U novembru prošle godine dječak Omer iz područne škole u mjestu Bočinja kod Maglaja kazao nam je da bi volio svirati gitaru koju je jednom vidio u izlogu prodavnice u Zavidovićima, a djevojčica Fatima je kazala da joj je san da svira klavir. Kao reakcija na reportažu, u februaru ove godine mala i velika raja iz sarajevske osnovne škole ‘Isak Samokovlija’ poslala im je sintisajzer, kompjuter, školski pribor, a u putu se ‘priključila’ i gitara, dok je UNICEF BiH organizirao prijevoz.

Drugari nisu zaboravili jedni druge, pa su u ponedjeljak 11. maja ove godine, skoro godinu dana nakon što je i njihovo mjeto pogodila poplava, Mladen, Umejma, Fatima, Nikola, Omer, Faris… – djevojčice i dječaci iz škole u Bočinji koja broji 16 učenika od prvog do devetog razreda bili gosti prijatelja iz Osnovne škole ‘Isak Samokovlija’. Sreli smo ih na Baščaršiji.

Pričaju nam da im je bilo lijepo, mnogi od njih ranije nisu bili u Sarajevu, bili su u Pionirskoj dolini gdje su gledali životinje i vozili autiće, išli su na ćevape, obišli Baščaršiju i posjetu završili sladoledom.

“Sve nam se sviđa!”, govore nam skoro pa uglas. Zaokupljeni su razgledanjem i kupovinom suvenira-igračaka, pa i nisu previše raspoloženi za priču – da šta ne promakne.

“Zaista su nas odlično dočekali, pravi su domaćini. Bili smo i u Vijećnici gdje su namtakođer izašli ususret i djecu pustili da obiđu jednu od najljepših zgrada u BiH. Zaista je fantastično, očekujemo sad uzvratnu posjetu!”, ispričale su nam učiteljice Amira Softić i Meldina Hasić. Kod učiteljice Amire u kombinovanom odjeljenju je troje učenika četvrtog, dvoje trećeg i jedna učenica drugog razreda. U Meldininom odjeljenju je jedan prvačić, te devet učenika petog razreda.

Posjeta je dogovorena još u februaru kad su se učiteljice iz Bočinje i nastavnice iz OŠ ‘Isak Samokovlija’ upoznale, i na zadovoljstvo svih, a posebno djece, i realizirana.

“Domaćini su im bili učenice i učenici dva odjeljenja šestog razreda koji su s njima bili tokom posjete Pionirskoj, a treće odjeljenje mi se malo naljutilo jer ovaj put nije bilo mjesta da svi idu, pa ćemo njih najvjerovatnije povesti u uzvratni posjet Bočinji do kojeg će vjerujemo doći što skorije”, kaže nam Nizama Aliustić, nastavnica muzičkog iz Osnovne škole ‘Isak Samokovlija’ koja je bila oduševljena kako su djeca u februaru već nakonprvih nekoliko trenutaka s instrumentima pokazala talenat.