KATEGORIJA: Ostalo | 06.03.2012

Nova regionalna direktorica UNICEF-a Marie-Pierre Poirier u posjeti BiH

Nova regionalna direktorica UNICEF-a za Srednju i Istočnu Europu te Zajednicu neovisnih država Marie-Pierre Poirier prisustvovaće u srijedu otvaranju područnog odjeljenja Centra za rani rast i razvoj Laktaši u mjestu Slatina. BiH je među prvim destinacijama koje posjećuje nakon što je na ovu poziciju imenovana s mjesta izaslanice UNICEF-a u Brazilu

Kao glavni prioritet svog mandata navela je poticanje međusobne suradnje među zemljama kako bi se riješili problemi koji utječu na djecu. Njene odgovornosti uključuju probleme djece u 22 zemlje i područja u regiji koja se proteže od srednje Azije preko Turske do južne i Jugoistočne Europe.

„Svijet prolazi kroz transformaciju: socijalnu, geopolitičku, ekonomsku i tehnološku. To nam otvara mnoge mogućnosti za nove humanitarne i razvojne pristupe. Ono što vidimo je da se modeli razvojne pomoći od vrha prema dolje, zamjenjuju uravnoteženim, ili horizontalnim načinima, u kojima je naglašeno dijeljenje znanja i međusobne solidarnosti. Kao regija s većinskim srednjim prihodima, ali iznimnom dubinom znanja, Istočna Europa i Srednja Azija dobro su pozicionirane da budu lideri u ovoj transformaciji. A UNICEF je tu da potakne i podrži te promjene!”, kazala je Marie-Pierre Poirier.

 

 

Centar za rani rast i razvoj u Laktašima otvoren je u septembru 2010. godine uz podršku UNICEF-a a u okviru Projekta jačanja sistema socijalne zaštite i inkluzije (SPIS) koji se provodi  uz finansijsku podršku Evropske Unije,  Vlade Norveške i DFID-a koji do 2011. godine.

U okviru Centra otvoren je i Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, UNICEF je obezbjedio kombi za prevoz djece, kao vozač je angažovana majka korisnica usluga Dnevnog centra. Centar za rani rast i razvoj u Laktašima je od februara 2012.  se uspješno počeo finansirati direktno iz budžeta opštine i postao je model održivog centra.