KATEGORIJA: Novosti , Svako dijete treba porodicu | 06.10.2018

OBILJEŽAVANJE DJEČIJE SEDMICE U FBiH: Ljubav, podrška i pažnja koju dijete dobiva u porodici su neprocjenjive

Uz pjesmu, ples, recitacije i igru mališana u Kiseljaku je 5. oktobra započela centralna manifestacija povodom obilježavanja Dječije nedjelje u FBiH. Ljubav, podrška i pažnja koju dijete dobiva u porodici su neprocjenjive, poruka je koju su svi učesnici, od najmlađih do najstarijih, uputili s ovog skupa. Među njima su se našli djevojčice i dječaci iz: Male škole Vareš, JU Dječiji dom Mostara, Socijalno-pedagoške zajednice Bihać, Majčinog sela Međugorje, Dječijeg doma Bjelave Sarajevo, Dom-porodica Zenica, Doma za djecu Tuzla i JU Edukacijsko- rehabilitacijski centar „Duga“ Novi Travnik. Zabavni program upotpunile su male kiseljačke mažoretkinje i djeca iz kiseljačkih vrtića.

Organizator ovog događaja je „Suncokret“, Udruga za razvoj hraniteljstva, zaštitu djece i obitelji iz Kiseljaka.

-Naša udruga postoji pet godina, a zapaženije rezultate postižemo posljednje dvije godine, nakon što je donesen Zakon o hraniteljstvu FBiH, koji teži zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja u udomiteljske porodice. Svi moramo biti svjesni da je u BiH oko 2000 djece bez roditeljskog staranja, da oni trebaju obitelji koje će brinuti o njima, jer jedino u obiteljskom okruženju dijete postiže svoj maksimum u psihofizičkom razvoju. Dokle god ijedno dijete odrasta bez roditeljskog staranja, udomiteljskih obitelji neće biti dovoljno. Zadatak nas, udomitelja, jeste da širimo priču o tome, kazala je Nevenka Kapetanović, udomiteljica i predsjednica Udruge „Suncokret“.

Razvoj udomiteljstva u BiH, istakla je, dobio je ogromnu podršku kroz program Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevenciju razdvajanja porodica. Ovaj program implementira UNICEF BiH s partnerima iz vladinog i nevladinog sektora, a finansira Evropska unija.

Pokrovitelj obilježavanja Dječije nedjelje 2018. je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a suorganizatori su Ministarstvo zdravstva i socijalne politike SBK, te grad Kiseljak. Ovo je prvi put da se centralna manifestacija Dječije nedjelje održava u ovom gradu i u Srednjobosanskom kantonu uopće.

-Veoma smo sretni i ponosni na tu činjenicu. Imam obitelj i jako sam joj posvećen. Odlično znam koliko svako dijete treba ljubav. Prije svega ljubav svoje obitelji. Gospođa Nevenka Kapetanović je prva udomiteljica na području općine Kiseljak i mi činimo sve što je u našoj moći da takvih obitelji u Kiseljaku bude što više, kazao je Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak.

On je uručio nagrade (tablet, mobitel i pametni sat) djeci čiji su radovi učestvovali u nagradnom likovnom konkursu „Ljubav u očima djeteta“, a koji je organizirala Udruga „Suncokret“.

Druženje mališana iz pomenutih gradova nastavit će se do nedjelje, 7. oktobra, kroz zajedničke izlete i sportska takmičenja. U subotu, 6. oktobra, predviđen je izlet u Kreševo, posjeta muzeju franjevačkog samostana, tvornici sokova, pogonu za preradu gvožđa-kovačiji, posjeta izložbi minerala “Kreševski citrin”, zatim posjeta Fojnici, tamošnjem muzeju, samostanu i džamiji, koje imaju neprocjenjive historijske vrijednosti u BiH, te svoje priče i legende koje će biti ispričane djeci. U nedjelju, 7. oktobra, slijede sportska takmičenja, dodjele medalja i pehara za osvojena mjesta u pojedinim disciplinama. U organizaciji ovog događaja učestvuje veliki broj volontera iz kiseljačkih udruga mladih „Korak“ i „Frama“.