KATEGORIJA: Ostalo | 21.09.2012

Obuka profesionalaca socijalne zaštite za djecu: Zaštita djece od nasilja zajedničkim pristupom

Dvodnevni trening  o primjeni referalnih mehanizama u slučaju nasilja nad djecom u okviru projekta „Jačanje sistema društvene  zaštite i inkluzije za djecu u BiH – SPIS“ održan je u Blagaju 20 i 21. septembra 2012 .

Obuka je bila namijenjena profesionalcima iz sektora zdravstva, obrazovanja, te iz policije i centara za socijalni rad koji su u direktnom kontaktu sa djecom u općinama Posušje, Gornji Vakuf-Uskoplje,  Kupres , Livno i Stolac. Predavači na treningu bili su viši inspektor Federalne uprave policije i stručna savjetnica za prevenciju maloljetničkog prijestupništva u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

„Svi mi u svojim resorima imamo određeni dio nadležnosti u slučajevima nasilja nad djecom, i jedino multidisciplinarnim pristupom možemo postići maksimalne rezultate. Rijetko na radionicama imamo dijalog predstavnika više sektora, tako da mi je posebno zadovoljstvo što ovdje svi zajedno imamo priliku učiti i razmijeniti mišljenja i iskustva“, kazao je Hidajet Bešo.

„Cilj treninga kao i same programske komponente  „Uvođenje modela socijalne zaštite i inkluzije na nivou općine/opštine“  je jačanje kapaciteta opština kako bi se stvorilo sigurno okruženje za svako dijete a kroz  jačanje institucionalnih mehanizama koordinacije i komunikacije između pružaoca usluga socijalne zaštite i tijela koja donose odluke na lokalnom nivou“, kazala je Stela Dukić iz partnerske organizacije „Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI)“.

Učesnici treninga izrazili su zadovoljstvo što su u prilici da s predstavnicima različitih sektora imaju priliku razmijeniti iskustva, i na konkretnim primjerima uz iskustva iz više oblasti doći do odgovora kako riješiti određene probleme, detektovati slučajeve nasilja nad djecom, kome se obratiti za koji segment pomoći, te zajednički doći do zaključaka i preporuka za daljnje unaprjeđenje zaštite djece.

Već u samom uvodu iznesene su dileme oko toga kako kod djece sa umanjenim sposobnosti otkriti da li su eventualne žrtve nasilja, kako prevazići institucionalni problem u situacijama nasilja u kojima se žena i dijete izmještaju u sigurnu kuću umjesto da se nasilnik izmjesti što se posebno afektira na djecu, a učesnici su istakli kako u općinama uključenim u projekat uglavnom imaju dobru saradnju uspostavljenu kroz upravne odbore i protokole o saradnji, ali da nerijetko imaju problema  u kontaktima sa višim nivoima vlasti.

U okviru implementacije Projekta predviđeno je održavanje ukupno četiri treninga o odgovoru na nasilje nad djecom za predstavnike 10 ciljanih opština/općina: Posušje, Čelinac, Tešanj, Gornji Vakuf/Uskoplje, Velika Kladuša, Kupres, Gacko, Mrkonjić Grad i Derventa, te Brčko distrikta koji su trenutno uključeni u program, kao i opština iz ranije faze: Bileća, Kotor Varoš, Laktaši, Livno, Novi Travnik, Novi Grad – Sarajevo, Novi Grad, Stolac, Sanski Most i Višegrad.

Program “Jačanje sistema društvene zaštite i inkluzije za djecu u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a. Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.