KATEGORIJA: Mediji , Ostalo | 08.12.2011

Održan okrugli stol na temu “Mediji i prava djeteta”

U Sarajevu je organiziran okrugli stol “Mediji i prava djeteta” na kojem su predstavnici UNICEF-a i bosanskohercegovačkih medijskih kuća razmijenili ideje kako na najbolji nacin planirati i ostvariti saradnju sa novinarima, medijima, internet portalima za dobrobit djece i promociju njihovih prava u svijetu modernih komunikacija.

Predstavnicima web portala i televizijskih i radio stanica u BiH prezentirana su praktična uputstva za profesionalce u medijima čiji je cilj odgovorno prikazivanje djece u medijima, kao i podsticanje zaposlenih u medijima kako najbolje zaštititi prava djeteta i pomoći djeci da odigraju svoju ulogu u sredstvima javnog informisanja.

Novinari iznijeli neke od svojih zapažanja vezanih za trenutno tretiranje djece u medijima, i probleme sa kojima se oni susreću, te dali prijedloge kako bi djeca imala što bolji tretman u medijima, ali i kako bi se sama djeca što bolje upoznala sa svim što im život okružen velikim brojem medija donosi.

“Trenutno sam u pripremi inicijative za uvođenje izučavanja medijske kulture u škole, kako bi se djeca adekvatno pripremila za hiperprodukciju medija i reklama kojima ih obasipaju”, kazala je Vesna Andree-Zaimović, urednica na portalu RadioSarajevo.ba.

Na okruglom stolu bilo je govora i o web stranici ZaSvakoDijete.ba koju podržava UNICEF, a zaključeno je da se jedan od segmenata stranice može iskoristiti kao korisno mjesto za razmjenu tekstova iz medija koji tretiraju pitanja prava djeteta i uopće teme vezane za djecu, ali na etičan način i uz poštovanje svih prava djeteta.

Novinari su kazali kako smatraju da, s obzirom da bi sam clipping zahtjevao dodatna sredstva, njihovi kolege ne bi imali ništa protiv da i sami učestvuju u kreiranju dijela sadržaja uz nadzor moderatora i administratora koji bi vodili računa o tome da tekstovi ne narušavaju prava djeteta, a da se istovremeno na jednom mjestu nudi što više informacija.

“Komunikacija je u prošlosti podrazumijevala to da se sa jednog medija emituju informacije samo u jednom smjeru, dok je internet odličan način da se ostvari potpuna komunikacija sa informacijama koje bi išle u oba smjera”, potcrtala je Nela Kačmarčik-Maduna, media officer UNICEF-a.

Kako su dalje predložili učesnici okruglog stola, ukoliko neki od tekstova ne bi bili u skladu sa etičkim kodeksima, novinarima bi bila skretana pažnja na to gdje griješe, tako da bi taj dio stranice imao i edukativnu vrijednost. Poželjnim je ocijenjeno i objavljivanje stručnih tekstova, adekvatnih studentskih ali i dječijih radova ,a sve bi mogli komentirati roditelji, djeca i ostali posjetioci stranice.

Okruglom stolu su prisustvovali novinari i urednici Federalne televizije, Radija Mostar, Radija Slobodna Evropa, BHRT-a, portala Žurnal.info, Sarajevo-x.com, Bosnia Daily, Roditeljstvo.ba i Depo.ba, te dnevnog lista “Oslobođenje”. Mišljenja s novinarima osim predstavnika UNICEF-a razmijenili su i Haris Cerić, viši asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, te studentica Alma Rizvanović koja za svoj rad izučava temu “Uloga medija u afirmaciji dječijih prava”.