KATEGORIJA: Novosti | 15.10.2014

ODRŽANA INKLUZIVNA REVIJA: Djeca pokazala da mogu!

Jedini koji su na kraju inkluzivne revije održane u srijedu u Bosanskom kulturnom centru bili sretniji od mlade dizajnerice Hane Sirćo bili su mali modeli koji su nosili njenu reviju.

„Zaista sam sretna, sretna sam što sam upoznala ovu divnu djecu koja su odlično nosila reviju večeras, nadam se da će nam svima iza ovoga ostati mnoga prijateljstva“, kazala nam je Hana Sirćo nakon revije dok je publika još aplaudirala malim manekenkama i manekenima.

U srijedu navečer u Bosanskom kulturnom centru odrzana je inkluzivna modna revija za djecu sa i bez poteškoća u razvoju. Djeca su predstavila kolekciju odjevnih predmeta za djecu od kojih su neki posebno kreirani za djecu sa fizičkim teškoćama.

Uz muziku i podržani aplauzima publike u punoj sali djeca su samouvjereno i razdraganih lica prolazila modnom pistom, šetajući, plešući, vozeći se u kolicima… Izvedena je i posebna plesna tačka, recitacija i muzički nastup, nakon čega je uslijedio drugi dio revije. Za kraj djeca su zajedno služeći se znakovnim jezikom otpjevala pjesmu ‘Ljubavi’ Željka Joksimovića.

 

„Večeras pokazujemo kako djecu ne treba razdvajati i kako svu djecu treba gledati istim očima. Djeca to pokazuju večeras, i svaki put kada u prvi plan stavljamo njihove mogućnosti. Vjerujem da ćemo nakon ove revije svi biti još otvoreniji za svu djecu“, kazala je Ines Kavalac, predsjednica Udruženja ‘Dajte nam šansu’ koje je organiziralo reviju koja je sastavni dio kampanje „Govorimo o mogućnostima – pridružite nam se“. U programu su učestvovala djeca Osnovnih škola ‘Skender Kulenović’, ‘Kovačići’.

Kampanju od ljeta 2013. provode UNICEF, USAID i EU, u saradnji sa lokalnim partnerima, a čiji je cilj mijenjanje stavova prema djeci sa teškoćama u razvoju, ukazivanje na njihova prava i mogućnosti. Jedan od ciljeva revije bio je i još jednom skrenuti pažnju na neophodnost inkluzije svakog djeteta u svaki aspekt društvenog života, pa tako i modu, koja je često rezervisana, samo za mali krug izabranih.