KATEGORIJA: Ostalo | 24.12.2012

Okončane radionice „Glasovi mladih“: „Umjesto opravdanja mladi trebaju ponuditi prijedloge i rješavati svoje probleme“

U BiH su tokom decembra održane četiri dijaloške radionice o položaju mladih u BiH povodom predstavljanja rezultata i nalaza istraživanja UN-a “Glasovi mladih”. Radionice u organizaciji partnerske organizacije Omladinski informativni centar (OIA) održane su u Mostaru, Tuzli, Banja Luci i Sarajevu i bile su prilika da ključni akteri vladinog sektora i civilnog društva zajedno s mladima progovore i o glavnim preporukama i prioritetim te predstave primjere dobre prakse i potcrtaju najvažnije korake koje u narednom periodu treba uraditi.

Mladi su na radionicama kroz četiri tematske grupe – participacija i slobodno vrijeme, migracije, zapošljavanje i obrazovanje diskutovali o nekim od nalaza istraživanja, pokušavali odgovoriti na pitanja o razlozima određenih negativnih pokazatelja te dati preporuke šta je to što treba poboljšati.

Među nekim od najčešće spominjanih preporuka na sve četiri radionice su poboljšanje općih uslova za mlade kako bi oni odlučili ostati u BiH, poticanje poslodavaca da zapošljavaju mlade, unapređenju obrazovnog sistema i dodtane obuke nastavnika kako bi aktuelizirali nastavni proces u skladu sa novim tehničkim dostignućima, povećanje obima inkluzije i bolja priprema nastavnika, učenika i roditelja za inkluzivnu nastavu i prihvatanje učenika u inkluziji, profesionalna orijentacija…

„Mladi često ni ne razmišljaju o tome šta bi željeli raditi, niti ih se u dovoljnoj mjeri pravilno usmjerava. Mlade treba informirati o tržištu rada, te poticati volontiranje tokom perioda školovanja“, jedan je od zaključaka grupe za zapošljavanje u Mostaru koje je iznijela predstavnica grupe Aldina.

„Današnja metodika predavanja je zastarjela, potrebni su seminari i dodatne obuke za nastavnike, i ako smo mi „digitalna generacija“, potrebna je i „digitalizacija profesora“ kako bismo se što bolje razumjeli i komunicirali“, kazao je Slobodan izgrupe za obrazovanje u Sarajevu.

„Iz BiH se želi iseliti 70 odsto mladih koji misle da ih negdje drugo čeka sve. Mladima treba pružiti kvalitetne informacije o migraciji, a to se može kroz promoviranje cantara za informacije gdje bi se oni koji žele otići, bar na kvalitetan način o svemu informirali te kako bi im se obezbijedili relevantni kontakti“, jedan je od zaključaka grupe migracije koje je u Mostaru iznio predstavnik grupe Edin.

U Sarajevu je grupu za participaciju predstavila Ivana koja je istakla kako je kroz zakonodavstvo potrebno pojačati „pozitivnu diskriminaciju“ mladih što bi za cilj trebalo imati njihovo aktivnije uključivanje u procese i ukazala na ulogu medija:

„Među ključnim stavrima je prepoznavanje uloge klasičnih i novijih medija kroz koje se treba raditi na jačanju kolektivne svijesti o važnosti participacije mladih“.

„Nakon održane četiri radionice donesen je niz zaključaka koji će se prikupiti, uobičiti i predstaviti kao jedinstven set zahtjeva za poboljšanje statusa mladih u BiH“, kazao je nakon održanih radionica Jan Zlatan Kulenović iz OIA-e, dodajući kako je zadovoljan aktivnim učešćem mladih u radionicama koje su same po sebi ispunile mnoge preporuke vezane za participaciju.

Katarina Crnjanski-Vlajčić, projekt menadžerica YERP-a mladima je poručila kako su njihovi glasovi veoma bitni.

„Vi ste aktivni, ali je činjenica da mnogi vaši vršnjaci još uvijek nisu i da umjesto akcije i promjene stanja često nude samo opravdanja. Na vama je da ih probudite i podstaknete na djelovanje kako bi poboljšali status mladih. Na radionicama smo vidjeli da su problemi mladih u BiH vrlo slični, sva pitanja i zaključci koje smo od vas dobili biće iskorišteni u izradi novih programa i time ste već dali veliki doprinos“, kazala je Crnjanski-Vlajčić.

Istraživanje “Glasovi mladih” provedeno je ove godine u okviru UN programa Zapošljavanje i zadržavanje mladih (YERP) koji je podržan kroz Fond za dostizanje Milenijskih razvojnih ciljeva (MDG-F) i finansiran od strane Vlade Kraljevine Španije. UNICEF je učestvovao u obrazovnoj komponenti YERP-a koja predviđa povećanje kapaciteta sistema obrazovanja i lokalnih zajednica da poboljšaju zapošljivost mladih, dok su za ostale dvije komponente: osnaživanje kapaciteta zavoda za zapošljavanje i civilnog društva za zapošljivost mladih te maksimaliziran pozitivan uticaj migracije mladih i minimaliziran negativan uticaj nepravilnih migracija bili zaduženi UNDP i UNV, te IOM i UNFPA.