KATEGORIJA: Ostalo | 23.05.2012

OneMinutesJr u Tešnju: Protiv predrasuda i prema “hard rockerima”

OneMinutes Jr radionice koju u okviru treće faze UNICEF-ovog projekta Jačanje socijalne zaštite i inkluzije (SPIS) na terenu u 10 općina realizira udruženje Genesis Project iz Banja Luke “turneju” nakon nekoliko SPIS općina nastavljaju u Osnovnoj školi “9. Septembar” u Medakovu pored Tešnja.

Radionica u Tešnju jedna je od deset radionica u općinama/opštinama u kojima se provodi treća faza SPIS projekta, pa će uz Derventu gdje je urađena prva radionica OneMinutes Jr, s trenerima iz Genesis Projecta dječaci i djevojčice iz Čelinca, Gacka, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Kupresa, Posušja, Prnjavora, Mrkonjić Grada, Velike Kladuše i Brčko Distrikta raditi na novim filmovima kroz koje će ispričati svoje priče i poslati poruke.

“Djeca sve sama osmišljavaju, daju ideje kako žele da im filmovi izgledaju i na koji način žele poslati poruku. Mi im samo pomažemo u tehničkom smislu, pokazujemo im osnove snimanja i montaže, ali većinu posla oni sami urade, i to urade izvanredno”, kaže Draško Stojčić iz udruženja “Genesis Project”.

Djevojčice i dječaci koji učestvuju na radionici u Tešnju nisu krila oduševljenje činjenicom da sami mogu raditi na svom vlastitom kratkom filmu koji osmisle, snime in a koncu montiraju te kroz pokretnu sliku izraze ono što žele poručiti svojim vršnjacima, ili progovore o onome što im smeta u društvu.

“Radim film o predrasudama prema mojim vršnjacima koji slušaju hard-rock. U filmu želim pokazati vršnjacima da nema ništa loše u tome što neko sluša malo “žešću” muziku, a u filmu će se pojaviti i moji prijatelji iz jednog metal banda”, kaže Dženeta Agić, učenica Osnovne škole “9. Septembar”.

Njena drugarica Elma Korajlić za svoj film bavi se vršnjačkim nasiljem i pokazuje kako se na nasilje ne treba odgovoriti nasiljem. Ujedno je i glavna uloga u filmu:

“Glavna junakinja se bavi borilačkim vještinama i mogla bi lako istući one koji je maltretiraju, ali ona to ne želi već problem rješava na drugi način”, pojasnila je Elma.

OneMinutesJr je mreža koju čine Evropska kulturna fondacija, Sadberg institut i UNICEF koji pruža financijsku podršku mreži i asistira u njenom radu. Rezultat su jednominutni filmovi mladih od 12 do 20 godina starosti kroz koji oni iskazuju svoja mišljenja, stavove, ideje ili dižu glas o svojim i problemima svojih vršnjaka. Rezultat petodnevne  radionice koju su u Derventi vodili Chris Schuepp koji je prije Dervente vodio slične radionice širom svijeta i Nadine Hottenrott, pored deset izvrsnih filmova od kojih je jedan završio među pet najboljih na svjetskom konkursu,  jeste i to da su članovi Genesis Projecta obučeni da budu OneMinutes treneri te će kroz radionice u 10 SPIS opština/općina djeci pomoći da naprave više od 50 kratkih filmova.

Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a. Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.