KATEGORIJA: Novosti , Sigurno okruženje za svako dijete | 12.08.2011

Osnovci ostaju bez besplatnih udžbenika

SARAJEVO – Oko 100.000 osnovaca iz FBiH za novu školsku godinu neće dobiti besplatne udžbenike, što posebno pogađa ugrožene porodice koje za opremanje jednog đaka moraju izdvojiti najmanje 150KM.

ZAKON
Osnovno obrazovanje je besplatno i djeci bi trebalo obezbjediti besplatne udžbenike, naglasio je Šatorović.

Besplatnih udžbenika, prvi put nakon tri godine primjene ovog programa pomoći, sada neće biti, zbog, kako su rekli u ministarstvima obrazovanja FBiH i kantona, nedostatka novca u budžetima.

Od deset kantona FBiH pozitivni izuzetak je Kanton Sarajevo koji planira obezbijediti do pet osnovnih udžbenika za 4.000 prvačića, te knjige za učenike osmog razreda devetogodišnje škole koje se od ove školske godine prvi put upisuje.

“Prvi put je 2008. godine obezbijeđeno osam miliona KM za udžbenike za oko 130.000 osnovaca. Pravo na njih imali su svi osnovci od prvog do petog razreda i socijalno ugroženi i Romi od petog do osmog razreda. Udžbenici su prenošeni tri godine tako da su zadnje tri godine djeca imala besplatne udžbenike. Ministarstvo je planiralo ove godine pet miliona KM da bude opet započet proces nabavke besplatnih udžbenika, ali je loša situacija u budžetu i od toga nema ništa”, istakao je Ramiz Leto, načelnik službe za finansije Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.

Zlatan K., ratni vojni invalid iz Zenice, koji školuje dvoje osnovaca i jednog srednjoškolca, kaže da dobija mizernu pomoć, sasvim nedovoljnu za školovanje.

“Velik je problem što neće biti besplatnih udžbenika. Imam penziju i teško se živi. Valja sve platiti, prehraniti se. Ali, djeca moraju u školu i moraću nešto ‘izmisliti’ da im obezbijedim knjige. Uzdam se u rodbinu, komšije, ići ću u ustanove”, istakao je Zlatan.

U Kantonu Sarajevo tvrde da đaci iz socijalno ugroženih porodica, ali i drugi, imaju pravo koristiti školsku biblioteku i tako ostvariti pravo na besplatne udžbenike.

Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja BiH, podsjeća da su nabavljeni udžbenici vrijedili tri godine jer se poslije toliko godina pohabaju i skoro su neupotrebljivi, te da nedostatak novca za „novu turu“ govori o odnosu vlasti prema obrazovanju.

“Izgleda da je jedini izlaz da i roditelji izađu na ulicu pred zgradu Vlade FBiH. Osnovno obrazovanje je besplatno i djeci treba obezbijediti besplatne udžbenike”, naglasio je Šatorović.

Samira Demirović, šefica kabineta federalnog ministra obrazovanja, ističe da je za novu školsku godinu, koja počinje u septembru, planirano jedino 20.000 KM za sufinansiranje udžbenika na hrvatskom jezikju za osmi razred devetogodišnje škole u Zeničko-dobojskom kantonu po okvirnom nastavnom planu i programu FBiH.

“Predviđeno je i 100.000 KM kao podrška osnovnim i srednjim školama i udruženjima za 20 projekata. Možda među njima bude neki projekat nabavke udžbenika. Međutim, transfera za besplatne udžbenike nema”, dodala je Demirovićeva.

U nekim općinskim centrima za socijalni rad, poput onog u Visokom, rekli su da će „možda preko općine ili privrednika pokušati nešto uraditi“ da bar djeca iz porodica sa njihovog spiska dobiju knjige.

Zemira Gorinjac, predsjednica Udruženja „Solidarnost“, koje brine o socijalno ugroženim, kazala je da je sve samo stvar spremnosti institucija kako da rasporede novac koji im je na raspologanju.

Prodaja

Iako školska godina počinje za manje od mjesec, u sarajevskim knjižarama još nije počela prodaja udžbenika.

U knjižari „Sarajevo Publishinga“, jednoj od većih izdavačkih kuća, rekli su da udžbenike očekuju za nekoliko dana, dok ih u „Svjetlosti“ očekuju od 20. avgusta.

U knjižarama očekuju da će cijene udžbenika biti iste kao prošle godine, pa će udžbenik koštati deset, a radna sveska sedam KM. Tako, dodaju, roditelji za knjige, torbe i pribor đaka od prvog do trećeg razreda treba da izdvoje najmanje 150 KM, a za starije 250 KM.

U sindikatu osnovnog obrazovanja BiH kažu da ni ne treba žuriti sa kupovinom dok nastavnici ne kažu za koje su se udžbenike opredijelili.

Nezavisne novine
12.08.2011.
Maja Rener-Smajović

Ostavite komentar