KATEGORIJA: Novosti , Ostalo | 16.02.2015

OTVOREN DNEVNI CENTAR: Nova nada za djecu Olova i njihove roditelje

U prostorijama Centra za socijalni rad Olovo u ponedjeljak je otvoren Dnevni centar za djecu s poteškoćama u kojem će biti distupne brojne usluge zbog kojih su djeca i njihovi roditelji morali putovati u Sarajevo ili Zenicu. Uz usluge logopeda, ortopeda i drugih stručnih lica za koje se tokom rada Dnevnog centra pokaže potreba, djeca će u prostorijama Centra moći provoditi vrijeme, družiti se, igrati se i učiti.

Dnevni centar je otvoren sredstvima UNICEF-a i Švicarske Vlade, a njegov rad podržavaju Centar za socijalni rad i Općina Olovo te Zeničko-Dobojski kanton i Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH. Centar su otvorili Selma Kazić ispred UNICEF-a BiH i Miroslav Jurešić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH za socijalnu zaštitu i zaštitu obitelji i djece.

“Naša djeca dobila su još jednu korisnu uslugu. Nadam se da će Olovobiti pozitivan primjer svim drugim općinama kako se uz malo volje, truda i zalaganja može postići veliki i važan rezultat”, kazao je na otvaranju Miroslav Jurešić.

“Ovo su vaše prostorije, prostorije za vašu djecu u kojima mogu provoditi vrijeme. Vjerujemo da će biti od velike koristi djecikoja će tu dolaziti i boraviti, ali i roditeljima koji će znati da su im djeca na sigurnom i pod stručnim nadzovrom dok se oni mogu posvetiti ostalim bitnim obavezama. UNICEF je posvećen svoj djeci i djeca s poteškoćama su u našim srcima”, kazala je Selma Kazić.

Roditelji i djeca također očekuju da će napokon dobiti kutak koji im je potreban.

“Očekujemo od Centra da bude mjesto gdje ćemo moći dovesti djecu da se druže, , jer sada nemaju gdje, često su u kući. Pored toga, očekujemo da ne moramo za sve što našoj djeci treba ići negdje dalje”, kaže nam Namira Hrnjić, jedna od majki koje su došle na otvaranjekako bi vidjele šta će sve njihovoj djeci biti na raspolaganju. Sin joj je bolestan pa je ovaj put došla bez njega.

Sa sinom Mirelom došla je mama Samija Salibašić. Kaže da je Mirel završio školovanje u Centru ‘Vladimir Nazor’ u Sarajevu, i da mu sada treba dnevni centar. Dok Bilal koji je došao s mamom Vahidom Višća ne ide u školu i nada se da će mu Centar biti od koristi.

Sanela Ahmedspahić dovelaje trogodišnjeg Fikreta. Kaže da bi Fikretu dobro došlo da ima prostor gdje može biti s djecom, ali da su mu potrebne i terapije s obzirom da ima poteškoćes vidom, sluhom i epilepsiju. S petogodišnjim Adnanom došla je mama Arnela Imširović.

“Za većinu pregleda i terapija moramo ići u Sarajevu, a njemu put teško pada, bude mu muka i povraća, i nadam se da ćemo ubuduće bar neke usluge moći dobiti i ovdje, da nemoramo putovati”, kaže nam Armela.

Kako nam je pojasnio v.d. direktora Centra za socijalni rad Olovo Selvedin Karić, prije potpunog puštanja Dnevnog centra u funkciju, prvo će se održati sastanak s roditeljima i u skladu sa konačnim brojem djece i njihovim potrebama izradiće se raspored rada dnevnog centra i potrebnih terapija. Dnevni centar opremljen je opermom za logopeda, ortopedskim ležajevima i drugom opremom, i ima prilagođene kupatilo i WC.

“Zeničko-Dobojski kanton osnovao je posebnu javnu ustanovu, Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama, kao krovnu instituciju za sve dnevne centre i preko njih ćemo moći dobiti sav potreban kadar koji nam je potreban”, kaže Karić.