KATEGORIJA: Ostalo | 10.05.2011

PAR grupa iz Bileće pokrenula izgradnju atletskog poligona

Učenički savjet koji čine učenici starijih razreda OŠ “Sveti Sava” iz Bileće pokrenuo je ideju izgradnje atletske staze u krugu ove škole. Oni su inače i članovi PAR (participativno akciono istraživanje) grupa koje su u sklopu svoga rada identificirale da je njihovom gradu i djeci potreban ovakav sportski teren. Prema njihovim riječima, poligon će im pomoći da se iskažu u individualnim sportovima.

Izgradnja atletskog terena prema prvim procjenama PAR grupe nije iziskivala značajnija novčana sredstva, ali poslije su se suočili sa preprekama koje su bile u vezi sa nagibom terena. Za rješenje je bilo potrebno više novca nego što je početni plan predviđao.

Put od učeničke ideje do realizacije ovog značajnog projekta podržali su nadležni u školi i Opštini. “Kada smo se odlučili za ovo igralište, u našu PAR grupu uključili smo direktora I nastavnike, a veliku pomoć pružio nam je I arhitekta Savo Bjelica koji nam je napravio idejno rešenje i predračun“, kaže Petar Salatić, član PAR grupe.

Prva faza priprema terena i izrada potpornog zida, završena je u oktobru prošle godine, a za nastavak radova čekaju se bolje vremenske prilike. “Djeca su veoma dobro osmislila način realizacije ovog projekta i podršku tražila na pravim adresama. Za ovaj prvi dio posla utrošeno je 12 700 KM, a taj novac bezbijedili su nam nadležni iz naše Opštine”, objašnjava nastavnica Mlađenka Batinić, vođa PAR grupe.

Prema njenim riječima, rad djece u ovakvim grupama vrlo je djelotvoran jer su se naučili da prepoznaju stvarnu potrebu i da kandiduju problem koji je moguće riješiti. Učenici su osmislili strategiju za izgradnju atletskog poligona, ali su i tokom ljetnog rapusta aktivno učestvovali u raščišćavanju i ravnanju terena. “Želimo ovo igralište što prije i mnogo će nam značiti, pa zato učestvujemo i u ovim fizičkim radovima. Roditelji su prihvatili našu ideju i obećali su nam pomoći u nastavku radova. Svi imaju fudbalsko ili košarkaško igralište, a mi ćemo imati atletsko”, objašnjava Marija Vuković, jedna od pokretačica ideje. Osnovni dio je urađen, ističu u školi. Sad predstoji nasipanje terena i presvlačenje adekvatnim podlogama. Prema predračunima, za ukupan posao će biti potrebno oko 50 000 KM.“

Škola nema novca, ali smo stali iza ovog projekta I tražićemo pomoć od Ministarstva prodice, omladine i sporta Republike Srpske”, ističe Miodrag Parežanin, direktor ove škole. On je istakao da je ovo prvi korak do rađanja sportskih talenata, te da će atletsko igralište biti od koristi za sve škole u Bileći. Svoje donacije obećala su i lokalna preduzeća koja se bave preradom kamena, kao i JP Vodovod i Komunalno preduzeće koje će odvoziti višak sa gradilišta. “Očekujemo da se uključi cijela naša zajednica, jer će ovo puno značiti svima u Bileći. Suština našeg posla je da obezbijedimo podršku onih koji mogu da nam pomognu i da sami radimo, jer PAR grupa nema novac da plaća bilo kog radnika”, objašnjavaju članovi grupe. Oni se nadaju da je njihova strategija rada dobra i da će do jeseni imati atletsku stazu. Ako sve bude kaku su planirali, za početak će organizovati revijalne atletske smotre, a potom i takmičenja.

Ostavite komentar