KATEGORIJA: Novosti | 16.11.2017

POČELA AKCIJA ‘DJECA PREUZIMAJU’: Djeca u otvorenom razgovoru s ambasadorom Švedske i predstavnicom UNICEF-a u BiH

U EU Info centru u Sarajevu otvorenim razgovorom djece s ambasadorom Švedske u BiH Andersom Hagelbergom i predstavnicom UNICEF-a BiH Geetom Narayan na temu fizičkog kažnjavanja djece u školama i porodicama počelo je obilježavanje Međunarodnog djeteta u BiH i akcije ‘Djeca preuzimaju’. 

Ambasador Švedske, zemlje koja je prva 1979. u potpunosti zabranila fizičko kažnjavanje djece u porodicama odgovarao na pitanja djece kako je Švedska to uspjela postići, a predstavnica UNICEF-a BiH odgovara na pitanja o pravima djeteta, Konvenciji o pravima djeteta, potrebi zabrane fizičkog kažnjavanja djece, ali i svojim iskustvima koja ima kao roditelj.

“Nasilje nikad nije opcija, uvijek postoje druge mogućnosti”, kazao je ambasador Hagelberg.

“Poruka nas djece odraslima je – Odgajajte nas vi, a ne batine”, poručila su djeca s događaja kojim počinje ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana djeteta u BiH.

Djeca širom svijeta 20. novembra na Međunarodni dan djeteta će preuzeti ključne uloge u medijima, politici, preduzećima, sportu i zabavnim programima kako bi iskazali podršku za milione njihovih vršnjaka koji su neškolovani, nezaštićeni i raseljeni.

Akciji se priključuju i djeca BiH koja će narednih dana u organizaciji UNICEF-a BiH ali i drugih koji su se uključili na poziv UNICEF-a, a kao centralna tema je akcija protiv tjelesnog kažnjavanja djece pod motom ‘Skloni batinu’.

Na druženju organiziranom u partnerstvu sa EU Info centrom u Sarajevu i Ambasadom Švedske u BiH, i uz podršku Udruženja “Infohouse”, “Snažniji glas za djecu” i Centra za razvoj omladinskog aktivizma (CROA) djeca su kroz otvoreni dijalog postavila brojna pitanja. Zanimalo ih je koje su sve zemlje u potpunosti zabranile fizičko kažnjavanje djece, šta sve spada u fizičko kažnjavanje djece i kako se protiv njega boriti, pokazala su veliki interes za Konvenciju o pravima djeteta, njenu provedbu i prava koja imaju zagarantirana Konvencijom i zakonima u BiH.

“Fizičko kažnjavanje i prijetnje fizičkim kažnjavanjem nisu ponašanje koje je prihvatljivo, i niko nema pravo da koristi bilo koji oblik nasilja protiv djece. Djeca treba da znaju da u tim situacijama nisu sama, da uvijek imaju nekoga kome se mogu povjeriti i zatražiti pomoć, da imaju zakone i Konvenciju koji ih štite”, kazala je Geeta Narayan odgovarajući na pitanja djece.

“I ja sam roditelj, svi mi možemo imati težak dan, ali uvijek trebamo stati na minut, razmisliti i izabrati neko od brojnih rješenja. Nasilje nije jedno od njih”, kazala je Geeta Narayan.

Djevojčice i dječaci su kroz brojna pitanja pokazala interes i za iskustva Švedske sa zabranom fizičkog kažnjavanja u školama koja je donesena još 1958. godine, kao i sa potpunom zabranom fizičkog kažnjavanja djece u porodicama i u svim drugim okruženjima .

“Rođen sam 50-ih, i u svojoj porodici nisam imao priliku iskusiti ni jedan oblik fizičkog kažnjavanja, niti sam imao priliku bilo gdje prisustvovati situacijama gdje je neko dijete fizički kažnjeno. Naravno, i u Švedskoj je to bio proces koji je zahtijevao javne debate, i bilo je nekih koji su bili protiv te zabrane. To je proces koji se ne dešava preko noći, koji zahtijeva promjenu načina razmišljanja”, kazao je ambasador Hagelberg.

Narednih dana u BiH će kroz niz aktivnosti biti obilježen Međunarodni dan djeteta 20. novembar, UNICEF-ov ambasador David Beckham, predsjednik Čilea Michelle Bachelet, pjevačica i glumica P!nk, glumica Millie Bobby Brown, pjevačice, tekstopisci i muzičarke Chloe x Halle, legendarni igrač kriketa Sachin Tendulkar i Fudbalski klub Barcelona, kao i FCB Fondacija među mnogim su poznatim ličnostima, liderima i organizacijama koji dižu glas za djecu na Međunarodni dan djeteta.

“To je zabavan dan koji ima ozbiljnu svrhu. Dan za djecu od djece kako bi se sačuvali dječiji životi, kako bi se borili za njihova prava i kako bi im pomogli da ostvare svoj potencijal,” rekao je Justin Forsyth, zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a.

20. novembar označava godišnjicu usvajanja Konvencije o pravima djeteta i obilježavanje prvog Međunarodnog dana djeteta. Djeca širom svijeta će ‘preuzeti’ ključne uloge u medijima, politici, poslovanju, sportu i zabavi da pomognu u spašavanju dječijih života, borbi za njihova prava i ostvarivanju njihovog potencijala.

Trinaestogodišnja britanska zvijezda hit serije Stranger Things Millie Bobby Brown, koja je podržala inicijativu, rekla je:

“Uzbuđena sam zbog prve globalne proslave Međunarodnog dana djeteta 20. novembra sa UNICEF-om. To je naš dan, svačiji! Dan kada mi trebamo podići glas i ujediniti se. Pa hajde da to i uradimo – u svojim školama, sa svojim prijateljima, sa svojim porodicama!”