KATEGORIJA: Govorimo o mogućnostima , Novosti , Priče iz učionica | 17.05.2016

POGLEDAJ, JA SAM LIJEP/A: Puna dvorana na inkluzivnoj modnoj reviji, manekenke i manekeni dočekani gromoglasnim aplauzima

“Pogledaj, ja sam lijep/a!”, poručili su učenice i učenici Centra “Vladimir Nazor”, Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju te Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo s koji su drugaricama i drugarima iz Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn u Sarajevu u utorak u sali Općine Novi Grad Sarajevo zakoračili na modnu pistu na inkluzivnoj modnoj reviji.

Reviju “Pogledaj, ja sam lijep/a” organizirali su učenice i učenici Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn u Sarajevu skupa sa nastavnicama i nastavnicima, a učestvovalo je 60 učenica i učenika iz spomenutih škola koji su se osim revijom predstavili i muzičkim i plesnim nastupima. Svaki izlazak na binu dočekan je gromoglasnim aplauzima, a puna dvorana zaplesalaje na izvedbu ‘Četiri mladića idu s Trebevića’ koju su izveli ‘Beatlesi’ iz Centra ‘Vladimir Nazor’.

U reviju je uloženo mnogo ljubavi i truda, uspjeli su pronaći nekoliko sponzora za osnovne stvari, a organizaciju revije podržao je i UNICEF BiH.

Direktor Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn Omer Pajević i profesor u ovoj školi Behudin Rovčanin prisutnima su se zahvalili na podršci, a ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović nije krio oduševljenje viđenim i obećao je da će revija i dalje imati podršku i da će prerasti u tradicionalnu manifestaciju.

“Željeli smo da se podigne svijest o inkluziji, posebno da se radi na senzibilizaciji roditelja kako bi se radilo na tome da pored škola imamo i inkluzivniju okolinu. I djeci iz naše škole se kroz učešće na radionicama promijenila svijest o inkluziji, već se svi osjećaju kao dio jedne ekipe jer djeca lako nađu zajednički jezik”, kazala je o reviji Merima Drnda, tajnica Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn u Sarajevu.