KATEGORIJA: Ostalo | 10.06.2014

POPLAVLJENO DJETINJSTVO: Mali veliki heroji s poplavljenih područja (PHOTO)

Tokom najvećih poplava koje su u posljednjih 100 i više godina pogodile Bosnu i Hercegovinu na stotine djece moralo je pred vodenom stihijom napustiti svoje kuće, sobice s igračkama, cuke, mace i domaće životinje. Susreli su se s dilemama odraslih ljudi, našli se u kolektivnim smještajima i drugim privremenim skloništima. Donosimo vam priče nekih od njih koje smo bilježili proteklih dana, neki su još u kolektivnim centrima, neki smješteni kod porodica čekaju povratak kući gdje se dugo mnogi od njih neće moći vratiti…

 

 

 

SrdjanaSrđana (11): “Žao mi je kuće jer smo počeli praviti novu, pa se bojim da se ne sruši. Tata i mama idu tamo svaki dan, ali mi tata ne da da idem da ne dobijem kakvu zarazu.” (Foto: Imrana Kapetanović)

 

 

 

 

 

 

 

 

djeca s poplava 003U ‘Kući nade’ kod Odžaka boravila je jednoipogodišnja Jasmina Kršić koja je tu sa majkom Dževidom. Otac Božidar u kući je u mjestu Novi Grad kod Odžaka. Dževida kaže da je suprug Božidar invalid, ali da mora biti kući koja je bila poplavljena kako bi je čuvao i organizirao pomoć za čišćenje kuće. U ‘Kući nade’ djeluje udruženje koje radi na ostvarivanju boljih uvjeta za osobe s posebnim potrebama, okuplja oko 100 korisnika različitih dobi. ‘Kuća nade’ ponudila je svoje gostoprimstvo i postala je privremeni smještaj za nekoliko porodica iz poplavljenih porodica s djecom. (Foto: Almir Panjeta)

 

 

 

 

Ivana 1Ivana (15): “Iz Donjeg Brodca smo. Došla sam ovdje sa tatom, mamom, bratom i dvije sestre. Od 23. smo ovdje, a 17. smo iz kuće otišli u Knežinu. Najviše mi je žao knjiga i petero mačića. Možda su i preživjeli, ali ne mogu da ih nađem.” (Foto: Imrana Kapetanović)

 

 

 

 

djeca s poplava 004Andrea ima 10 godina njena kuća u naselju Prud kod Šamca je poplavljena . Prud je jedno od najteže pogođenih mjesta tokom proteklih poplava i veći dio sela je danima ostao pod vodom, a kuće su nakon povlačenja vode neuslovne i iz njih se izbacuju zemlja, mulj i uništeni namještaj. Njena mama Safeta Majić kaže da je Andrea poželjela da ide kući, ali da ne zna kada će se vratiti jer im je sve što imaju uništeno.  Privremeno su smještene u ‘Kući nade’ kod Odžaka u kojoj djeluje udruženje koje radi na ostvarivanju boljih uvjeta za osobe s posebnim potrebama, okuplja oko 100 korisnika različitih dobi. ‘Kuća nade’ ponudila je svoje gostoprimstvo i postala je privremeni smještaj za nekoliko porodica iz poplavljenih porodica s djecom. (Foto: Almir Panjeta)

 

 

 

SavoSavo (15): “U ovom smještaju sam dva dana. Bio sam dva dana u Dvorovima, ali i tamo je situacija loša, nisam mogao prolaziti jer je bila voda. Ja sam iz Brodca i taj dan sam bio u avliji ujutro. Ustao sam, sve je bilo normalno, bio je jedan kanal kod kuće. Za 20 minuta moja se avlija nije vidjela. Ja sam pobjegao u Ugljen, a tata je ostao kući. Sreća, nije nam ušla voda u kuću, ali jeste u podrume, pa mama i tata čiste. Bio sam se prepao, brinuo sam i za marvu, i gazio sam kroz vodu, skoro mi je do pupka bila, da spasim životinje. I spasio sam životinje. Imam pet koza i pet jaradi. Imam krmaču i prasad. Od živine mi je dvoje uginulo. Imao sam dva psa, i njih sam pustio pa su se vratili.” (Foto: Imrana Kapetanović)

 

 

 

 

djeca s poplava 005Iva Marija (3) i Marinka (5) stoje ispred ‘Kuće nade’ kod Odžaka. Tu su s roditeljima i bakom Mirom koja kaže da se nemaju gdje vratiti u selo Vojskova. „Naše kuće su potpuno potopljene, voda je došla iznad prozora. Sada se do dvorišta može doći autom, ali se preko dvorišta do kuće može samo čamcem. Katastrofa!“, kaže baka Mira Ilijašević. Djevojčice su u ‘Kući nade’  u kojoj djeluje udruženje koje radi na ostvarivanju boljih uvjeta za osobe s posebnim potrebama, okuplja oko 100 korisnika različitih dobi. ‘Kuća nade’ ponudila je svoje gostoprimstvo i postala je privremeni smještaj za nekoliko porodica iz poplavljenih porodica s djecom. (Foto: Almir Panjeta)

 

 

 

KatarinaKatarina  (10): “Ja sam iz Brodca. Ovdje sam došla u petak, a prije toga sam bila u Gimnaziji. Najviše mi je žao dvorišta jer je sve propalo, trava je uginula. Cuke su mi ostale žive, ujko ih je prebacio na Čardak. Tata je ostao u kući, a ovdje sam samo s mamom. Imam dva brata i jednu sestru, oni su još uvijek u gimnaziji Vuk Karadžić.” (Foto: Imrana Kapetanović)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

djeca s poplava 006Djevojčica Jasmina (1,5) s majkom Dževidom ispred ‘Kuće nade’ kod Odžaka. Otac Božidar u kući je u mjestu Novi Grad kod Odžaka. Dževida kaže da je suprug Božidar invalid, ali da mora biti kući koja je bila poplavljena kako bi je čuvao i organizirao pomoć za čišćenje kuće. ‘Kuća nade’ ponudila je svoje gostoprimstvo i postala je privremeni smještaj za nekoliko porodica iz poplavljenih porodica s djecom. (Foto: Almir Panjeta)

 

 

 

 

mateo2Mateo (13): “Idem u OŠ Braća Radić. Ovdje u Crvenom Križu pomažem već treći dan. I meni je kuća poplavila. Žao mi je kompjutera, na ormaru je, mislim da radi, ali ga treba izvaditi iz kuće”. (Foto: Imrana Kapetanović)

 

 

 

 

 

 

 

djeca s poplava 012U svadbenom salonu ‘Kod Tihe’ pored Odžaka privremeno su bilesmještene tri porodice s devetoro djece. Među njima je i Drago Matić  (7) iz Gornje Dubice kod Odžaka koji je tu s mamom Alimom, bratom Ivom (11) i sestrom Natalijom (5). ‘Kuća nam je uništena, a moaćemo uskoro ići odavde jer svadbeni salon mora radit’, ne znamo gdje ćemo“, kaže zabrinuti Drago koji brige odagnava igrajući se s drugom djecom.  (Foto: Almir Panjeta)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

djeca s poplava 011U svadbenom salonu ‘Kod Tihe’ pored Odžaka privremeno su bili i Natalija Matić  (5) iz Gornje Dubice kod Odžaka koji je tu s mamom Alimom, braćom Ivom (11) i Dragom (7). (Foto: Almir Panjeta)