KATEGORIJA: Novosti | 09.09.2014

BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON: Potpisan Protokol o saradnji u oblasti unapređenja ranog rasta i razvoja djece

Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku i kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Azre Kuljuh i Ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo i raseljena lica i izbjeglice Nela Čarapić potpisale su u utorak Protokol o saradnji u oblasti unapređenja ranog rasta i razvoja djece. Protokol koji potpisuje i UNICEF predstavlja prvi korak ka otvaranju modela integrisanog servisa za djecu i porodice u BPK. Cilj ovog modela je pružanje besplatnih, univerzalnih i integrisanih usluga za pravilan razvoj u ranom djetinjstvu s fokusom na ranu detekciju.

Potpisivanju su prisustvovale članice Federalne radne grupe za unapređenje ranog rasta i razvoja djece Nadija Bandić iz Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Vildana Doder iz Ministarstva zdravstva, Suada Đurđević iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH te Selena Bajraktarević iz UNICEF-a BiH. Prisutni su bili i predstavnici Vlade BPK predvođeni premijerom  Emirom Frašto. Potpisivanju je prisustvovao i Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke.

„Raduje me da smo došli u fazu da potpišemo ovaj protokol koji je veoma značajan za naš kanton. O otvaranju Centra za rani rast i razvoj koji nam je potreban se govori odranije, i drago mi je da smo konačno došli do ovog prvog koraka i očekujem da će što prije doći do otvaranja“, kazala je prilikom potpisivanja Protokola ministrica Kuljuh, a zadovoljstvo protokolom i prvim korakom ka uvođenju modela integrisanog razvoja iskazala je i ministrica Čarapić.

Selena Bajraktarević iz UNICEF-a kazala je kako je potpisivanje Protokola u Goraždu rezultat zajedničkog rada te istaknula ulogu Federalne grupe unapređenje ranog rasta i razvoja djece uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja koje je s pomenutim federalnim ministarstvima i UNICEF-om koordinirajuće tijelo na realizaciji aktivnosti definisanih Strateškim planom za unapređenje rasta i razvoja djece 2013.-2017- godine.

„Mogu reći da je UNICEF jedna od međunarodnih organizacija koja ne samo da radi svoj posao u BiH, već često daju i više od maksimuma, i bilo bi dobro da ih i ostali u tome slijede. Centri za rani rast i razvoj već funkcionišu u devet općina u FBiH, i posebno bitan segment njihovog rada je rana detekcija kako bi se na vrijeme moglo regirati na sve dječije potrebe“, kazao je ministar Mašić.

Premijer Frašto je kazao kako očekuje što skoriju implementaciju potpisanog.

„Mi odranije želimo da u svom kantonu imamo Centar za rast i razvoj, kakvi su na primjer oni u Sarajevu ili obližnjoj Foči, i nakon potpisivanja Protokola možemo početi i s implementacijom, i hvala vam što ste nam dali priliku za to“, kazao je premijer Frašto.

Do sada su u FBiH otvoreni Centri za rani rast i razvoj, odnosno resursne sobe u Tuzli, Srebreniku, Gradačcu, Lukavcu, Čeliću, Velikoj Kladuši, Cazinu, Sarajevu i Kiseljaku, a Protokoli su potpisani u Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Kantonu 10 dok je za srijedu planirano potpisivanje Protokola za područje Grada Mostara.