KATEGORIJA: Novosti , Pravda za svako dijete | 27.01.2017

PRAVDA ZA SVAKO DIJETE: Djetinjstvo iza rešetaka kroz objektiv mladih u sukobu sa zakonom

U ponedjeljak u podne na platou ispred Katedrale u Sarajevu u sklopu “Balkan foto festivala” biće otvorena izložba fotografija “Pravda za svako dijete” čiji su autori štićenici institucija za smještaj maloljetnika u sukobu sa zakonom. Fotografije su rezultat radionica u sklopu UNICEF-ovog projekta „Pravda za svako dijete“ kojeg podržavaju Vlada Švicarske i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Radionice za djecu i starije maloljetnike u institucijama u Banja Luci i Tuzli je od juna do septembra 2016. godine provelo Udruženje “Urban”. Radionice su imale za cilj pružiti priliku djeci da se izraze fotografski te da ih se nauči fotografskim tehnikama koje im mogu koristiti u budućnosti. 

“Šesnaest mladih ljudi su napravili svako svoju grešku zbog koje vrijeme na slobodi mijenjaju za nekoliko kvadrata spavaonice ili, ako imaju više sreće, verandu uokvirenu zelenim voćnjakom. I to je sve. Naš zadatak je bio otvoriti im neki drugi svijet ali i naučiti ih kako da fotografišu, koriste rasvjetu, razmišljaju o fotografiji i razgovaraju o njoj. Bili smo prvi koji smo došli da uradimo nešto takvo sa mladim ljudima koji, nažalost, imaju jako malu podršku”, kaže fotograf Amer Kapetanović, koji je skupa s fotografima Harisom Čalkićem, Dejanom Đurićem i Željkom Budimirom Kekom učestvovao na radionicama.

“Banja Luka i Tuzla, dva grada i dvije sasvim drugačije priče, ali na kraju radionica jednak rezultat: Na fotografijama je prikazano kako izgleda djetinjstvo iza rešetaka. Finalni rezultat mladih autora je zaista bio izvan naših očekivanja. Kolege i ja smo sretni da smo uspjeli barem jedan mali dio našeg znanja prenijeti djeci i te dane im učiniti drugačijim, da bar na tren zaborave teške trenutke sa kojima žive”, kaže Željko Budimir Keko.

Izložba će se na platou ispred Katedrale moći pogledati do 4. februara.