KATEGORIJA: Ostalo | 31.05.2014

Predstava “Ja sam najvažniji” za djecu iz Tomislavgrada i Drvara u Livnu

Za učenike i učenice iz Osnovne škole Ivana Mažuranića iz Tomislavgrada i Osnovne škole Drvar iz Drvara, UNICEF i Genesis project upriličili su lutkarsku interaktivnu predstavu pod nazivom “Ja sam najvažniji”

promovišući nenasilje i nediskriminaciju u sali Narodnog sveučilišta u Livnu. Djeca iz nekoliko susjednih općina, dobili su priliku i da se prvi put međusobno upoznaju, druže i uče.

Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije uz podršku UNICEF-a u BiH, a preko partnerske NVO Genesis Project iz Banja Luke zajednički realiziraju projekat “Promocija mirovne edukacije i prevencija nasilja u školama i lokalnim zajednicama” na području općina Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Livno i Tomislavgrad. Osnovni cilj projekta je prevencija nasilja u školama, mirno rješavanje sukoba, te inkluzivno obrazovanje kroz prihvaćanje različitosti, uz aktivno sudjelovanje predstavnika lokalne vlasti, roditelja, nastavnika i djece. Krajnji cilj je spriječiti sve oblike diskriminacije i vrsnjačko nasilje. Jedna od aktivnosti je i lutkarska edukativna i interaktivna predstava za djecu.

U predstavi “Ja sam najvažniji” glumci Genesis Project lutkarskog pozorišta, Draško Stojčević, Ljubiša Vasić i Svjetlan Ćup, dijelom uživo a dijelom putem živopisnih lutaka djeci na vrlo zanimljiv način predstavljaju raspravu brojeva i boja koji se pitaju ko je od njih najvažniji.

Na ovaj način, tokom predstave koja traje 35 minuta, djeca kroz priču saznaju da su svi brojevi i boje podjednako važni odnosno da su svi ljudi i djeca jednako važni bez obzira na vjersku, nacionalnu i bilo koju drugu pripadnost.