KATEGORIJA: Ostalo | 10.12.2012

Predstavljeni rezultati kampanje “Pravda za svako dijete”, Merlin ambasador kampanje

U fokusu obilježavanja Dana ljudskih prava 2012 za UNICEF i aktere sistema maloljetničke pravde su zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u Bosni i Hercegovini. Poseban događaj okupio je javne ličnosti – prijatelje kampanje, novinare, predstavnike donatora, institucija vlasti, stručnjake i predstavnike medija koji su podržali kampanju „Pravda za svako dijete“ u toku 2011 i 2012 godine.   Događaju su prisustvovali i partneri iz oblasti pravosuđa za djecu, uključujući nadležna ministarstva, institucije, organizacije civilnog društva, međunarodne organizacije i medije.

O projektu je govorio ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, a rezultate kampanje predstavila je predstavnica UNICEF-a za BiH Florence Bauer.

“Kampanja je promijenila svijest i uticala na poboljšanje razumijevanja alternativnih mjera i njihovo jačanje, usvojeni su zakoni koji predviđaju alternativne mjere, i što je bitno, u prvi plan je stavljeno pitanje prevencije koja je, po svim dostupnim studijama, ključ uspjeha. U okviru projekta opremljene su i posebne prostorije prilagođene radu sa djecom u kontaktu sa pravosudnim sistemom u općinama u kojima je projekt provođen, istaknut je značaj učešća roditelja, ali pred sobom još imamo brojne izazove koje trebamo zajedno prevazići”, kazala je Bauer.

Ambasador Švedske u BiH Bosse Hedberg kazao je kako Vlada njegove zemlje od početka podržava projekat.

“Ovaj projekat i kampanja od svog početka su među prioritetima moje vlade. Trebamo uraditi sve da djeca u kontaktu sa pravosudnim sistemom u bilo kojem obliku iz tog procesa izađu bez traume. Izbježi negativne efekte za djecu je nemjerljivo”, kazao je Hedberg.

Ambasador Švicarske Andre Schaller kazao je kako je na Dan ljudskih prava potrebno govoriti i o pravima djece.

“Danas trebamo podsjetiti na prava djece. Djeca imaju prava, ali se ne mogu sami za njih uvijek izboriti i potrebna im je naša podrška, i to je odgovornost svih nas. Djeca u sukobu sa zakonom moraju imati pravo na drugu šansu. Mnogo toga je opkrenuto kroz ovu kampanju, mnogo su toga postigle institucije ove zemlje, i na BiH je da odluči šta dalje u korist njenih najmlađih”, kazao je Schaller te dodao kako je njegova najdraža pjesma “Moj je život Švicarska”.

Ovo je bila prilika da se predstave dosadašnja postignuća kampanje i predstave neki od rezultata medijske komponente, te da se objavi imenovanje Dine Merlina Ambasadorom kampanje.

“Nema puta koji vodi niotkud, i roditelji su glavni glumci u ovom filmu odrastanja djeteta. Jedno rame jeste kućni odgoj, a drugo ovaj aspekt o kojem mi danas ovdje govorimo. Svi želimo najbolje, postoji odgovornost roditelja, organizacija i sistema, ali ne smijemo ni zanemariti odgovornost nas poznatih, čiji glas djeca slušaju. Samo ako budemo djelovali zajedno, pomoći ćemo djeci da budu u sportskim i kulturnim, a ne u crnim hronikama”, kazao je Dino Merlin.

Pored Dine Merlina, prijatelji kampanje postale su brojne bh. ličnosti iz svih oblasti društvenog i javnog života kroz učešće u  TV emisijama koje pojašnjavaju ključne principe maloljetničkog pravosuđa: Jasna i Pjer Žalica, Moamer Kasumović, Amira  Medunjanin, grupa Regina i Davor Ebner, Armin Muzaferija, Mirza Šoljanin, Amel Ćurić, Maja Tatić, Marija Šestić, Igor Vukojević i Željko Panić.

Danas su dodijeljena su i priznanja za najbolja novinarska ostvarenja iz oblasti dječije zaštite, prevencije nasilja i maloljetničke pravde u 2012 godini.

Priznanja za najbolje novinarske radove po kategorijama: Za najbolji rad objavljen na internetu: Elvir Huremović, (Bportal.ba) za priču o zlostavljanju djevojčice u Karavlasima. Za najbolji rad objavljen na radiju: Igor Krstanović, (Studio 88) prilog o djeci u sukobu sa zakonom. Za najbolji rad objavljen na televiziji: Darmin Hadzić, (TV Unsko-sanskog kantona) ukazivanje na problem postpenalnog rada sa djecom u sukobu sa zakonom. Za najbolji rad objavljen  u štampanim medijima: Dragan Pavlović, (Oslobođenje)o nepostojanju zakona o zaštiti i postupanju sa djecom u krivičnom postupku, te ulozi škole u prevenciji problema

Priznanja za istaknuti novinarski doprinos dobili su i: Eldin Hadžović, BIRN; Ivan Katavić, Slobodna Evropa; Đorđe Vujatović, RTRS, multimedija; Sanel Kajan, Al Jazeera i Slađana Gajić, magazin Ekstra.

Kampanja je dio UNICEF-ovog projekta zaštite djece pod rizikom i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom, u kome učestvuju relevantna ministarstva, institucije i organizacije uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).