KATEGORIJA: Ostalo | 31.12.2011

Pregled 2011: UNICEF postigao brojne uspjehe u godini humanitarnih izazova

Od gladi na rogu Afrike, preko poplava u Pakistanu pa do pobina na Srednjem Istoku, 2011. Je bila godina izazova za porodice. Ekstremni vremenski uslovi, povećanje cijena hrane, i politički konflikti raselili su milione i gurnuli porodice u očajanje dok se bore kako bi preživjeli, i sačuvali svoju djecu od bolesti i izgladnjivanja.
Milioni porodica pogođeni su narodnim pobunama na Srednjem istoku i u Sjevernoj Africi. U Lybiji su tako u vojne milicije regrutovani i dječaci od 17 godina koji su se borili u mjestu Khoms, među njima i dječak pod nadimkom Abdul.

Nasuprot takvom okruženju, UNICEF i njegovi partneri udvostručili su napore da obezbijede pomoć najranjivijim. I uprkos financijskim izazovima, 2011. je zabilježen iznenađujući uspjeh.
Podaci pokazuju da smrtnost djece ispod pet godina starosti nastavlja opadati: Brojke su spale sa više od 12 miliona 1990., na 7,6 miliona u 2010. Inicijativa protiv malih boginja pokrenuta 2001. godine također dostigla značajne rezultate – pomogla je da se vakciniše milijarda djece u više od 60 zemalja u razvoju. Posebno značajno je i to što je Ghana postala 21. država koja je eliminisala neonatalni tetanus.

UNICEF-ov rad na nivou međunarodne politike donio je plodove. Pet država pridružilo se “Pariškim obavezama” zaokružujući na 100 broj država koje su se obavezale da će sprečavati uključivanje djece u oružane konflikte. U Atini je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake potpisao Memorandum o razumijevanju sa predstavnicima Specijalne Olimpijade kako bi se poduprijela prava i dostojanstvo djece sa posebnim potrebama.

“Ojačavanjem partnerstva između Specijalne Olimpijade i UNICEF-a pomažemo da se zaštite prava za što više djece sa smetnjama u razvoju”, kazao je Lake prilikom potpisivanja.

 


UNICEF je izdao Izvještaj o stanju djece u svijetu kako bi potencirao da je milijarda i pol adolescenata ključ za razbijanje utvrđenih krugova siromaštva i nejednakosti.

Na listu brojnih UNICEF-ovih ambasadora dobre volje koji se bezrezervno zalažu za zaštitu dječijih prava priključili su se i svjetski teniski asovi Serena Williams i Novak Đoković. Serena Williams je odmah uključila osobe kakve su Yuna Kim, Ishmael Beah, Angélique Kidjo i Mia Farrow u pozivu za koordinirani međunarodni odgovor na krizu na Rogu Afrike. Poziv je imao odjeka.

“Zahvaljujući jakoj podršci donatora iz cijelog svijeta otkako je zavladala glad u julu, hiljade dječijih života su spašeni”, kazao je Sikander Khan, predstavnik UNICEF-a u Somaliji.
UNICEF će nastaviti da gradi uspjeh i tokom naredne godine uz obavezu da najugroženija djeca ostanu u središtu svih planova, uz unapređenje novih metoda i alata za osiguravanje bolje budućnosti za svu djecu.