KATEGORIJA: Ostalo | 14.12.2012

Prioritet svakog društva treba da bude ulaganje u rani rast i razvoj djece

U hotelu „Europa“ u Sarajevu je u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i podršku UNICEF-a održana javna rasprava o nacrtu Starteškog plana za unaprjeđenje ranog rasta i razvoja djece u Federaciji BiH 2013.-2017. godine.

Riječ je o dokumentu kojeg je usvojila Vlada Federacije BiH, a u čijoj su izradi učestvovali predstavnici federalnih ministarstava obrazovanja i nauke, zdravstva, rada i socijalne politike te finansija, kao i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Obavljene su i konsultacije s predstavnicima nevladinog sektora, roditelja i civilnog društva, a prihvaćene su i sugestije predstavnika lokalne zajednice te profesionalaca koji se bave ranim rastom i razvojem, kao i drugih koji su pokazali interes za unapređenje zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite djece.

„Prioritet svakog društva treba da bude ulaganje u rani rast i razvoj djece. Strategija promoviše značaj intersektoralne saradnje s obzirom da je nastala kao rezultat zajedničkog djelovanja, a krajnji cilj je da ni jedno dijete ne bude diskriminirano po bilo kojoj osnovi. U BiH 170 hiljada djece živi u siromaštvu, obuhvat predškolskim odgojem je tek 10 odsto za razliku od susjedne Hrvatske gdje je 40 odsto, i Vlada nema nikakvu dilemu oko potrebe ulaganja u rani rast i razvoj djece. Za realizaciju ovog strateškog plana nije samo potreban novac, već i jaka želja i saradnja svih aktera“, kazao je na otvaranju rasprave Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke FBiH.

Predstavnica UNICEF-a za BiH Florence Bauer izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je javna rasprava privukla veliki broj učesnika iz raznih sektora, ali i medija što, kazala je, pokazuje da rani rast i razvoj postaju bitna tema u bh. društvu.

„Strategija je inovativan dokument koji uključuje tri ministarstva i više sektora. Naročit fokus stavljen je na djecu s posebnim potrebama, kao i na podršku roditeljima, dok je veoma bitna komponenta povećanje uključenosti djece u predškolski odgoj, što je veoma bitno s obzirom na slab obuhvat djece. Kako su mi kazali kolege s terena, u nekim mjestima gdje se provode projekti obaveznog predškolskog odgoja, dolaze djeca koja ne znaju držati olovku u ruci“, kazala je Bauer izrazivši nadu da će nakon sugestija s rasprave parlament usvojiti konačnu verziju Plana.

Strateški plan prisutnima je predstavila Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja i nauke, a daljom diskusijom moderirali su predstavnici Radne grupe za unapređenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH.