KATEGORIJA: Novosti , Sva prava za svako dijete | 25.06.2014

PRNJAVOR I NOVI TRAVNIK: “Moralna i zakonska obaveza je obezbijediti djeci da učestvuju u kreiranju zakona koji ih se tiču!”

Izgradnja toaleta prilagođenog  za djecu sa invaliditetom, nabavka udžbenika sa prilagođenim sadržajem, izgradnja lifta u školi, te prilagođavanje prilaza školi osobama sa invaliditetom, zapošljavanje defektologa u školama … neki su od dječijih zahtjeva iznesenih na okruglim stolovima u Prnjavoru i Novom Travniku gdje su predstavljeni rezultati istraživanja, odnosno Preporuke za rješavanje pitanja vezanih za podršku i razvoj mogućnosti za djecu sa teškoćama u razvoju.

Djeca Prnjavora iznijela su i zahtjev za upošljavanjem logopeda u Centru za mentalno zdravlje u ovom gradu, dok su djeca u Novom Travniku potcrtala potrebu da se djeci koja osnovnu školu završe u inkluzivnom obrazovanju, nastave školovanje u srednjim školama u ovom gradu koje trenutno nemaju programe koji bi im omogućili radno osposobljavanje kako bi se mogli zaposliti.

Okrugli stolovi održani su u okviru Projekta „Shvatite nas ozbiljno – govorimo o mogućnostima“ koji realizuje Nevladina organizacija „Genesis Project“ iz Banje Luke u partnerstvu sa UNICEF-om, USAID-om i Delegacijom Evropske komisije u BiH.

Osnovci iz OŠ „Branko Ćopić“ iz Prnjavora te OŠ ‘Novi Travnik’ iz Novog Travnika prezentirali su svoje ideje, te osmislili i dali svoje preporuke za rješavanje pitanja vezanih za razvoj mogućnosti i podršku za djecu sa teškoćama u razvoju, uvažavajući njihove želje, potrebe i mogućnosti. Tom prilikom je prikazan kratki film o prijateljstvu kojeg su u cjelosti proizvela djeca, a koji na jedinstven i kreativan način ukazuje na socijalne potrebe i mogućnosti djece sa teškoćama u razvoju.

„Zahvaljujući ovom projektu nadamo se da će se početi dešavati pozitivne promjene koje će pokrenuti uvažavanje mišljenja djece s poteškoćama u razvoju s ciljem uvažavanja dječijeg prava na obrazovanje“, kazali su u prezentaciji u Novom Travniku Veronika, David, Barbara i Nedeljko koji su prezentirali zaključke ispred grupe od 13 djece koliko ih je radilo na projektu, dok ih je u Prnjavoru učestvovalo 15 kroz tri radionice, u kojima su   bila uključena i djeca sa teškoćama u razvoju, prezentirala niz preporuka  do kojih su došli zajedničkim radom, među kojima su se izdvojili neki prioriteti.

Saša Šarić iz Udruženja ‘Genesis’ na okruglom stolu u Novom Travniku podsjetio je da je BiH kao potpisnica UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom obavezna da u sve odluke oključi i osobe s posebnim potrebama.

„Naša grupa je odlučila da kao najveći prioritet istakne upravo potrebu nastavka srednjeg obrazovanja njihovih drugara. Imali smo slučaj djevojčice koja je završila osmi razred u našoj školi, ali nije mogla biti upisana u srednju, roditelji nisu željeli da je daju u dom u Zenici i odvajaju od kuće, pa su zamolili da nastavi jošgodinu dolaziti kako bi se družila sa svojim vršnjacima. Djeci s poteškoćama u razvoju nastavak školovanja je potreban, jer je većina njih sposobna da se zaposli na određenim zanimanjima, a bitno im je i radi socijalizacije“, kaže Dejanka Filipović, pedagoginja koja je radila s grupom djece u Novom Travniku.

Na okruglom stolu direktorica Edukaciono-rehabilitacionog centra ‘Duga’ Novi Travnik Sonja Nikolić Jurišić je istaknuta činjenicu da postojeća zakonska rješenja podrazumijevaju inkluziju i u srednjim školama, te da ih samo treba primijeniti. Neda Zupurović iz Centra za socijalni rad Novi Travnik dodala je kako u ovom gradu postoji volja, ali i dovoljno kapaciteta, znanja i stručnog kadra za to ali da je potrebno više volje kod donosilaca odluka.

Opšti cilj projekta “Shvatite nas ozbiljo-govorimo o mogućnostima“ jeste podizanje svjestnosti o socijalnoj uključenosti, dječijim pravima i međukulturalnom dijalogu, osiguravajući učešće djece i mladih, uključujući i djecu sa teškoćama u razvoju u odlukama koje utiču na njihove živote.

Kako je istakao Ljubiša Vasić iz NVO Genesis Project iz Banja Luke, „Naša moralna, a i zakonska obaveza je da obezbijedimo da djeca učestvuju u kreiranju zakona koja se njih tiču.“