KATEGORIJA: Ostalo | 30.04.2014

REGIONALNA KONFERENCIJA U BUDVI: “Kako komunicirati s djecom”

„Kako komunicirati s djecom“ tema je trodnevne regionalne konferencije koja je od 28. aprila održana u Budvi u organizaciji ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Na konferenciji je predstavljen istoimeni priručnik koji je UNICEF pripremio kako bi pomogao medijskim stručnjacima u stvaranju kvalitetnih audiovizualnih sadržaja za djecu i u suradnji s djecom. Konferencija će okupiti stotinjak sudionika iz zemalja regije– televizijske profesionalce, predstavnike regulatornih tijela i institucija za zaštitu dječjih prava i znanstvenike, a Konferenciju su službeno  otvorili ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović i ambasador UNICEF-a u Crnoj Gori Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus.
Televizija kao medij s gotovo najvećim dosegom u živote djece može uvelike obogatiti dječje živote i pomoći djeci u boljem razumijevanju svijeta koji ih okružuje. Za ilustraciju, istraživanje agencije Ipsos puls iz 2010. godine pokazalo je da osnovnoškolci u Hrvatskoj pred malim ekranima provode čak tri sata dnevno. Stoga je važno da sadržaji koji se nude djeci na televiziji budu prilagođeni njihovoj dobi i njihovim razvojnim potrebama.

 

U cilju poticanja pozitivnih i inkluzivnih sadržaja za djecu na televiziji, UNICEF je okupio neke od vodećih svjetskih stručnjaka koji su zajedno s producentima, urednicima, novinarima, predstavnicima regulatornih agencija i znanstvenom zajednicom koja se bavi ovom temom iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije razgovarali o tome kako povećati pozitivan utjecaj televizije na djecu.
Uz uvjerenje kako su mediji jedan od najmoćnijih izvora u poboljšanju života djece i njihovih obitelji, organizatori vjeruju kako će ova konferencija i istoimeni priručnik nadahnuti sudionike da u daljnjem radu iskoriste potencijal svojih medija u podršci razvoju djece.

Konferencija je naročitu pažnju posvetitila komunikaciji i predstavljanju odnosa medija prema ranjivoj i marginaliziranoj djeci, osobito djeci s teškoćama u razvoju.
Priručnik  „Kako komunicirati s djecom“ zbirka je znanja koja su autorice – Barbara Kolucki i Dafna Lemish – sakupljale tijekom godina proučavanja djece i medija. Ona pokazuju kako su djeca aktivni korisnici medija, te kako njihovo shvaćanje medija i onoga što od njih dobivaju nije jednako onome što odrasli od medija trebaju i dobivaju. Zbog toga je iznimno važno uključiti djecu u stvaranje medijskih sadržaja za djecu.
Sadržaj publikacije na konferenciji je predstavila jedna od autorica, Barbara Kolucki, koja se kao učitelj i pedagog bavi medijima za djecu, cjelovitim razvojem djeteta, zaštitom djece, podizanjem svijesti o invaliditetu i smanjivanjem predrasuda. Ima više od dvadeset i pet godina iskustva u više od dvadeset zemalja u razvoju, radi na izgradnji lokalnih medija i obrazovanju zaposlenika, ponajprije za UNICEF, Svjetsku banku i druge UN-ove organizacije. O medijskoj pismenosti i etici na konferenciji će govoriti dr.sc. Ilana Eleá, znanstvena koordinatorica pri International Clearinghouse on Children, Youth and Media koji je osnovan pri Sveučilištu u Gothenburgu.