KATEGORIJA: Novosti , Sva prava za svako dijete | 19.09.2011

Promovirana knjiga ‘Iz našeg svijeta različitosti’

Zanimljiva knjiga u izdanju UNCEF-a i NVO Duga, promovirana je u petak u Sarajevu.

Odlomak iz knjige:
Avdo Dizdarević, dječak iz Sanskog Mosta koji želi postati slikar.
Ali ne bilo kakav, već jedan od najboljih! Na takvo razmišljanje ga navodi diploma koju je osvojio prošle godine na međunarodnom likovnom konkursu u Poljskoj, na kojem je učestvovalo na hiljade dječaka i djevojčica iz cijele Evrope. Ohrabruje ga i njegov nastavnik Likovne kulture koji kaže kako je Avdo vanserijski talenat… Za sve spomenuto što je ostvario, morao je uložiti mnogostruko više truda nego većina njegovih vršnjaka i prijatelja iz razreda, te njegovog dvije godine mlađeg brata Adnana. Avdo je djelimično paraliziran, ne može hodati, a ruke su mu deformirane, tako da mu je veoma teško realizirati sve ono što svojim maštovitim duhom zamisli. Dok crta, Avdo je u poluležećem položaju. Crta sam, ali ako mu ispadne olovka, majka ili brat mu je dohvate, dodaju mu papire i sve što mu treba...

 

‘Iz našeg svijeta različitosti’, zbirka priča o uspješnim primjerima inkluzije djece sa posebnim potrebama u obrazovni sistem, zrači optimizmom i ulijeva nadu.

Priče je, na osnovu svjedočenja djece, njihovih roditelja i nastavnika, napisao i kompilirao sarajevski novinar i fotograf Almir Panjeta.

Osim zvaničnika, promociji su prisustvovala djeca i njihovi roditelji, a među njima je mnogo onih koji su se uz veliku upornost, strpljivost i odricanja, ravnopravno uključili u sistem školovanja i razrede završavaju zavidnim uspjehom.

Otvorivši promociju, Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH rekla je da su ta djeca, zahvaljujući, između ostalog, i nastavnicima, u sebi mogla prepoznati i posebne talente, te da se danas mnogi od njih uspješno bave muzikom, likovnom umjetnošću ili pak kuhanjem.

U BiH inkluzivno obrazovanje ima svoj zakonski okvir, ali je potrebno još mnogo rada kako bi sva djeca sa posebnim potrebama dobila svoju priliku.

Anka Izetbegovic iz Društva ujedinjenih građanskih akcija DUGA je, osvrnuvši se na petnaest godina postojanja ove organizacije u BiH, rekla kako je bilježenje istinitih priča o djeci odavno bio njihov cilj, a ova knjiga je tek prvi korak.

“Govorimo o hiljadama djece sa kojima radimo, hiljadama nastavnika, stotinama zajednica i još hiljadama djece i nastavnika koji čekaju. Inkluzija je konstantna borba, koja je vrijedna svake minute i svake brige”, rekla je Anka Izetbegović.

Bez kvalificiranih nastavnika i edukatora nema kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja, a neki od prosvjetnih radnika koji učestvuju u tome bili su i na promociji knjige.

Priče u pdf formatu možete pronaći ovdje.

 

radiosarajevo.ba
16.09.2011.

Ostavite komentar