KATEGORIJA: Novosti | 24.11.2014

RADIONICA JEDNOMINUTNIH FILMOVA BLAGAJ: Kako je Asaf otišao u Hollywood?

Na radionici jednominutnih filmova u Blagaju koju su s učenicama i učenicima OŠ ‘Blagaj’ realizirali članovi Fondacije za kreativni razvoj nastalo je deset filmova koji će biti prezentirani tokom ove sedmice! Vrijedni filmadžije ozbiljno su pristupili radu, pisali scenarije, snimali kamerom, jedni drugima glumili u filmovima i tako su nastala njihova autorska djela na koja su posebno ponosni!

“Djeca vrijedno rade, odlično su se snašli s kratkom formom i uspjeli su ispričati priče koje su željeli. Teme su raznovrsne, od djevojčice koja je govorila o problemu svoje ulice uz rijeku koja poplavi kad padne kiša, preko problema korupcije ili nedostatka sportske sale u Blagaju, pa do dječaka koji je napravio film u kojem govori kako želi glumiti u Hollywoodu”, priča namVelibor Stančić iz Fondacije za kreativni razvoj’. U vrijeme naše posjete većina filmova je već završena, filmovi se ‘šminkaju’ u montaži, dodaje se muzika, završavaju prevodi na engleski kako bi se dodali titlovi. Prijevod završavaju i učenice osmog i sedmog razreda Arna i Armina.

“Moj film govori o tome kako muzika zbližava ljude”, govori nam Arna. Pitamo je može li muzika razdvojiti ljude, kaže da može ali rjeđe nego što ih zbližava. Njena drugarica Armina napravila je film koji govori o sportskom centru i u šali govori kako bi se film mogao svrstati u ‘naučnu fantastiku’.

“Film govori o tome kako Blagaj nema sportski centar”, pojašnjava.

Iako veliki broj filmova govori o lošim uslovima, Arna kaže da se njoj život u Blagaju sviđa:

“Rođena sam u Njemačkoj gdje sam živjela do polaska u školu, i od tada sam ovdje. Ne bih se nikad vraćala”, kaže.

Za razliku od nje, njen drug Asaf svoju filmsku karijeru vidi van BiH jer kaže kako ovdje nema dobre uslove da se bavi glumom što mu je velika želja.

“Zato sam i napravio film ‘Asaf goes to Hollywood’ u kojem govorim o tome kako se zbog nedostatka uvjeta spremim i niz ulicu krenem za Hollywood…”, priča nam Asaf. Film je upravo završio i Nedim, a on govori o aktuelnom problemu u svijetu odraslih – korupciji.

“U mom filmu policajac zaustavlja vozača koji nije želio propustiti pješake na prelazu, i kada krene da ga kazni vozač ga pokuša podmititi, pa biva kažnjen i zbog toga”, prepričava nam svoj film Nedim . O ozbiljnom problemu govori i Neirin film:

“Živim blizu rijeke Bune, i kada pada kiša cijela ulica poplavi. Ne ođe do kuća, ali je skoro nemoguće ići ulicom, kaže Neira. Njena drugarica Melisa s kojom sjedi dok rade na prevodu filma kaže da se u svom filmu bavila problemom nedostatka slobodnog vremena:

“Cijeli dan smo u školi, navečer dođemo moramo raditi zadaću, i sutra sve iz početka”, pojašnjava, dodajući kako je obimno gradivo razlog zbog kojeg škola nema dovoljno sekcija. Adnu nervira to što se dugo čeka u ambulantama pa je napravila film o tome, naslov Lamijinog filma ‘Loši uslovi-loše obrazovanje’ dovoljno govori, a Anerov film govori o mađioničaru koji rješava svađe između ljudi.

Posljednji na redu za snimanje je kenanov film i okuplja ekipu. Pripremio je knjigu snimanja sa lokacijama, priča je spremna, a kako su u nastajanju ostalih filmova jendi drugima glumili, snimali, pridržavali svjetlo, tako je i u ovom filmu, cijela grupa je angažovana.

“Snimam film koji govori o devet glupih upotreba knjige, i na kraju pokazujem u desetom primjeru za šta knjiga služi – za čitanje i učenje! Biće scene u kojima se djeca gađaju knjigama, koriste ih kao podmetač za stol ili umjesto podmetača za miš, stavljaju vodu ili kafu na njih, koriste ih umjesto kišobrana da glavu zaštite ok kiše…”, pojašnjava nam Kenan. Kaže da fuilm snima jer voli knjihge i čitanje.

“Stalno čitam, uvijek mi je neka knjiga otvorena, i zato me nervira kad vidim da djeca umjesto da čitaju knjigu koriste za neke druge stvari”, dodaje i otkriva da mu je najdraže štivo Harry Potter. U međuvremenu je sve spremno za snimanje, prva lokacija je biblioteka gdje se snima scena gađanja knjigama, kao i scena korištenja knjige kao podmetač za klimav stol, potom se vani snima scena kiše za koju je zbog sunčanog dana trebalo dosta improvizacije… i finalnom scenom učenja završava se snimanje. Tokom snimanja se izmjenjuju kamermani, glumice i glumci za scene se biraju na licu mjesta, a tu je i rasvjeta koju treba držati pa su za svaku scenu potrebni dobrovoljci i za taj zadatak.

“Radionica je odlična, djeca su zaista pokazala talent i mislim da je ovo samo početak onoga šta sve ova djeca mogu. Na projekciju filmova oći će njihovi roditelji, prijatelji i nastavnici, a filmovi će se vidjeti i mnogo dalje, tako da će se preko ove radionice glas djece čuti, i čuće ga sigurno oni koji trebaju i koji mogu nešto promijeniti”, kaže Boriša Pavlović iz Fondacije za kreativni razvoj koji je uz velibora tokom radionice bio podrška djeci u kreiranju njihovih autorskih radova.

Mostar u čijem sastavu je i gradska mjesna zajednica Blagaj jedna je od deset lokacija u BiH uključenih u projekat „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ koji finansira Evropska unija iz IPA fondova, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF. Projektne aktivnosti među kojima i radionice jednominutnih filmova se provode u 10 prioritetnih lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice.

Projekat ima slogan “Moje mjesto pod suncem” i osnovni cilj komponente koju sprovodi UNICEF u saradnji sa partnerima je osigurati podršku za najranjiviju djecu i njihove porodice kroz različite aktivnosti.

 

(Više fotografija na FB Unicef BiH)