KATEGORIJA: Mediji , Novosti | 07.07.2014

RADIONICA NA JAHORINI: “Mediji su ti koji trebaju biti najveći partner djeci s poteškoćama i njihovim roditeljima!”

Na Jahorini je održana radionica ‘Djeca sa poteškoćama u fokusu – govorimo o mogućnostima!’. Novinari, stručnjaci i najbitnije – roditelji, imali su priliku razmijeniti iskustva i znanja, međusobno se posavjetovati kako bi se slika djece s poteškoćama u medijima prenijela na najbolji mogući način uz poštivanje svih. 

Radionica je omogućila  razmjenu informacija, znanja i iskustava u vezi sa medijskim odnosom prema djeci sa poteškoćama i promociji njihovih mogućnosti.

Tokom radionice učesnici su imali priliku komentarisati medijsku etiku u izvještavanju o problemima djece sa poteškoćama i njihovih porodica kao i ulogu novinara, medija i javnosti u jačanju društvene zaštite i inkluzije.

“Ono što ja od medija očekujem jeste da nam pomognu da se vrši pritisak na donosioce odluka kako da donesu nove zakone, tako i da se primjenjuju postojeći zakoni. Potroše vrijeme i novac za donošenje zakona, onda ga ne poštuju i nikakve koristi”, kazala je Adisa Mahovac iz Udruženja ‘Mala sirena’ Zavidovići.

“Mediji mogu da urade puno. Da na adekvatan način javnosti pošalju sliku života djeteta s posebnim potrebama, na realan i prihvatljiv način. Mediji su ti koji trebaju biti najveći partner roditeljima i udruženjima. Sam roditelj ne može mnogo, udruženje koje se zatvori u sebe također ne može ništa, samo zajedno možemo puno učiniti. Mediji su bitni da se utiče na donosioce odluka, da im na pravi način predstave šta znači biti dijete s poteškoćama u razvoju i njegov roditelj”, kazala je Tatjana Spasojević, majka iz Udruženja ‘Sunce’ iz Dervente. Na radionici na Jahorini govorila je na temu ‘Šta znači biti roditelj djeteta sa poteškoćama i šta to znači medijima?’

Novinar BH Radija 1 Željko Bajić govorio je govori o načinima na koje mediji u BiH tretiraju osobe s invaliditetom i tipičnim greškama koje u tome prave:

“Pitajte, pripremite se, raspitajte se prije nego napišete ili snimite prilog. Posebnu pažnju obratite kad izvještavate o djeci s poteškoćama!”

U skladu sa zaključcima prethodnih sličnih skupova, dijalog između stručnjaka, predstavnika institucija, akademske zajednice i medijskih profesionalaca neophodan je preduslov za bolje informiranje javnosti i argumentovano zagovaranje najboljih politika i praksi za dobrobit djece u BiH.

Inicijator i organizator skupa je UNICEF a radionica je dio kampanje „Govorimo o mogućnostima – pridružite nam se“ koju UNICEF u BiH sprovodi uz podršku Evropske unije i USAID-a.