KATEGORIJA: Mediji , Novosti | 29.11.2014

RADIONICA NA VLAŠIĆU: Kako da udruženja komuniciraju s medijima

Na Vlašiću je održana dvodnevna radionica na temu „Promocija i usvajanje komunikacijskih alata te definiranje strategija u cilju unaprijeđenja položaja ranjivih kategorija djece u BiH društvu“.

Cilj seminara je prezentacija specifičnih alata i primijenjenih pristupa za unaprijeđenje mehanizama ali i strategija u komuniciranju sa različitim predstavnicima. Radne grupe će uključivati i podršku lokalnih eksperata koji će podržati dalje definisanje aktivnosti i identifikaciju resursa za njihovo unaprijeđenje.

Mediji kao posrednik do najšire javnosti, u ovom slučaju u manjoj mjeri kao ciljna grupa, na radionici su istaknuti kao naročito važni. Značajan dio seminara  s toga je i posvećen radu sa medijima na praktičan način te je ponudio savjete čije provođenje može dati odlične rezultate. Ustanove društvene zaštite i mediji treba da grade partnerski, a nikako rivalski odnos, što je u BiH čest slučaj. Učesnicima su stoga o tome kako na najbolji način komunicirati s medijima te im pravilno prezentirati i zainteresirati ih za događaj ili određenu aktivnost govorili novinarka i predsjednica Udruženja ‘Infohouse’ Dženana Alađuz, novjnar Almir Panjeta, glasnogovornica Ministarstva zdravlja RS Nataša Aleksić te   Zlatan Peršić, glasnogovornik Ministarstva zdravstva u FBiH. Nineta Popović iz UNICEF-a govorila je o rezultatima istraživanja znanja, sztavova i praksi opće populacije “Govorimo o mogućnostima”.

O primjerima dobre prakse govorili su Adisa Muhovac, iz Udruženja “Mala Sirena” Zavidovići,  Željka Perišić iz Dječijeg edukativnog centra “Svjetlice” Banja Luka, Ines Kavalec iz sarajevskog Udruženja “Dajte nam šansu” kao i Ana Kotur urednica banjalučkog informativnog portala www.ukljuci.in posvećenog implementaciji UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u BiH.


Učesnici seminara su: predstavnici NVOa koji su postali šampioni u promoviranju pitanja od važnosti za djecu sa invaliditetom, učesnici SPIS projetka ( 6 općina) , te predstavnitici NVO sektora koji su aktivni u promoviranju pitanja od važnosti za djecu sa invaliditetom.