KATEGORIJA: Novosti | 01.07.2014

RADIONICE JEDNOMINUTNIH FILMOVA: “Zajedno smo orkestar u kojem svako ima svoju ulogu!”

U Centru ‘Duga’ u Novom Travniku na radionici ‘OneMinutesJunior’ na kojoj nastaju jednominutni dječiji filmovi širokim osmjehom i toplim zagrljajem nas dočekuje Milka.  Njen film ‘Milkin sport’ je u izradi, snima ga skupa s drugarima s radionice Mustafom, Snježom, Šeherzadom, Andrijom, Lejlom, Katarinom… i jedva čeka da vidi kako sve izgleda. Na stolu vidimo razrađen scenarij na kojem piše kako u jednoj od scena ona stoji s loptom, govori ‘Ja sam Milka i volim sport’ nakon čega baca loptu prema kameri. U radionici uz djecu iz Edukacijsko-rehabilitacijskog centra ‘Duga’ učestvuju i djeca iz Osnovne škole ‘Safvet beg Bašagić’ Novi Travnik.

„Atmosfera na radionici je divna, djeca se sjajno zabavljaju i druže. Drugari iz ‘Duge’ su odlično prihvatili goste iz osnovne škole i mogu vam reći da je komunikacija među njima sjajna, djeca jedni s drugima odlično komuniciraju i preko njih lakše komuniciramo s djecom koja imaju određene poteškoće u razvoju i koja onda ravnopravno učestvuju u radionici, glume u filmu, snimaju daju ideje“, kaže nam Alen iz ‘Fondacije za kreativni razvoj’ koji s Veliborom vodi radionicu kojoj prisustvujemo a u okviru projekta „Shvatite nas ozbiljno – govorimo o mogućnostima“, koji realizuju NVO Genesis Project i Fondacija za kreativni razvoj u partnerstvu sa UNICEF-om, USAID-a i Delegacijom Evropske komisije u BiH.

Velibor, koji u međuvremenu s grupom radi na montaži snimljenog, kaže kako je radionica nadmašila njegova očekivanja.

„Radili smo radionice po školama širom BiH, ali je ovo prvi put da radimo  i s djecom koja imaju poteškoće, i mogu vam reći da smo prezadovoljni rezultatima. Nevjerovatna je energija i kreativnost koju ulažu skupa s kolegama iz osnovne škole, i imam osjećaj da što veće teškoće imaju, sve više energije ulažu kako bi ih prevazišli i dokazali da imaju jednake mogućnosti“, kaže Velibor.

Mustafa, učenik OŠ ‘Safvet beg Bašagić’ kaže da je sa zadovoljstvom prihvatio učešće u radionici kao i njegov prijatelj Adis koji kroz šalu kaže da uglavnom statira u filmovima. Jedan od njih je i film ‘Masterchef’ koji snima Andrija iz ‘Duge’ koji u Sarajevu ide u srednju školu i obučava se da bude kuhar.

„Volim da kuham, gledam emisije o kulinarstvu na svim televizijama gdje stignem, na našim programima, na njemačkom, gdje god, zato sam i snimio film u kojem sam drugarima napravio pizzu. San mi je da se zaposlim, a kad skupim dovoljno novca otvorim svoj restoran sa najboljim specijalitetima“, kaže nam Andrija.

Dan poslije, posjetili smo i radionicu u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ u Banja Luci na kojoj s djecom rade Draško i Goran iz ‘Genesisa’. Upravo su snimali film o radionici na kojoj u ovom Zavodu nastaju razglednice.

„Na početku filma sretnem Stefana koji mi pokaže čestitku, pitam ga odakle mu, a onda me on vodi u radionicu gdje te čestitke nastaju, to je ukratko radnja našeg filma“, kaže nam Anđela, učenica Osnovne škole ‘ Vuk Karadžić’. Njena drugarica Anastasija Đorđa kaže da joj je zadovoljstvo učestvovati u radionici, a posebno da je sretna što će rezultat biti filmovi koji pokazuju da sva djeca imaju jednake mogućnosti.

„Osim što idem u školu, idem i u muzičku školu, sviram violinu, i snimam film u kojem učestvuje moj prijatelj koji svira sintisajzer, dolazimo ovdje u radionicu, svi učenici dobiju zvečke i udaraljke, i zajedno smo orkestar u kojem svako ima svoju ulogu. Tako sam htjela pokazati da svi imaju iste mogućnosti i da su bitan dio ovog društva šta god radili i kako god da mogu doprinijeti“, kaže nam Anastasija Đorđa iz OŠ ‘Vuk Karadžić’, mala glasnogovornica radionice koja nam daje dodatna objašnjenja i o svim drugim filmovima, samoj radionici i njenoj poruci ‘Shvatite nas ozbiljno-Govorimo o mogućnostima’.

“U ovom Zavodu sam bila jednom kad sam dolazila u posjetu baki, ali nisam znala da ovdje imaju djeca sa ovako lijepom radionicom na kojoj rade mnogo toga lijepog”, kaže.

 

Jedan od filmova je i Aleksandrov u kojem on glumi doktora koji djecu liječi od oboljenja koje on ima kako ne bi imali smetnje u kretanju, a tu su i Belma, Alen i druga djeca koja vrijedno rade.

„Svi zajedno učestvuju i kao pravi mali profesionalci odgovorno rade sve kako bi filmovi bili što bolje, i kako bi u jednoj minuti koliko ova forma dozvoljava kazali što više. I uvijek uspiju“, kaže nam Draško iz organizacije ‘Genesis’.