KATEGORIJA: Novosti , Sva prava za svako dijete | 17.09.2011

Roditelji danima djecu ne puštaju u školu

MOSTAR  – Odluka gradskih vlasti da više ne finansiraju prijevoz đaka koji su manje od četiri kilometra udaljeni od grada izazvala je bunt među roditeljima prigradskih naselja Mostara.

Roditelji čija djeca pohađaju školu „Marin Držić“ na Buni danima ne ide u školu, a od ponedjeljka u klupe neće ići ni učenici Osnovne škole „Bartol Kašić“ u Rodoču.

Barem su tako do jučer tvrdili iz Vijeća roditelja potonje osnovne škole.

Grad više nije spreman plaćati dionice ispod četiri kilometra, a poziva se na zakon koji isto propisuje, pa troškove od ove školske godine moraju snositi sami roditelji. Tako se, primjerice, dešava da jedna obitelj iz prognaničkog naselja Ortiješ mora platiti 200 maraka za svoje petero djece, jer su udaljeni nešto manje od četiri kilometra od škole na Buni. Druga je verzija da po svim vremenskim (ne)prilikama u školu, roditelji ne vide drugi način da upute poruku gradskim vlastima, a pozivaju se na drugi, federalni zakon koji kaže da se djeci koja žive više od dva kilometra od škole mora osigurati besplatan prijevoz.

Gradske vlasti, pak, poručuju da je moguće osigurati da se u školu besplatno dovoze djeca koja žive dva ili više kilometara od škole, no da to Gradsko vijeće mora osigurati širenjem prava djece kroz postojeće zakone. Hoće li roditelji ustrajati u neslanju djece u školu, jučer nismo doznali. Naime, u popodnevnim sastancima odvijao se sastanak Bože Ćorića, mostarskog načelnika Odjela za društvene djelatnosti, i roditelja. Danas bi se, naime, trebalo znati više o eventualnom dogovoru Gradske uprave roditelja.

Nezavisne novine
16.09.2011.
K.S.P.

Ostavite komentar