KATEGORIJA: Ostalo | 27.03.2012

Sa zida želja na djela: Djeca u Bileći žele sigurnije okruženje

U Osnovnoj školi Petar II Petrović Njegoš u Bileći u utorak je održana prezentacija akcionih planova u sklopu projekta „Podrška dječijim inicijativama – izgradnja mira i tolerancije“ pod motom “Sa zida dječijih želja na djela”. UNICEF-ov projekat koji podržava kompanija mTel na terenu realizira Udruženje “Genesis Project” iz Banja Luke a u centru svega su djeca koja su kroz participativno akciono istraživanje (PAR) detektirala goruće probleme koje imaju oni i njihovi vršnjaci, te ih sabrali u tri mini projekta koja su prezentirali predstavnicima lokalne zajednice, mTela i UNICEF-a. Djevojčice i dječaci iz PAR grupe “Pčelica” Predložili su da im se naprave novi školski oluci, nabavi nova prema za fiskulturnu salu te postavi video nadzor oko škole kako bi imali sigurnije okruženje.

“Oluci su loši i kada pada kiša proizvode takvu buku da nam je nemoguće izvoditi nastavu kako treba. Potrebna nam je nova oprema za fiskulturnu salu jer je stala dotrajala, i jer ćemo tako osim poboljšanja nastave biti i sigurniji na časovima. Video nadzor nam je potreban jer je povećan stepen vršnjačkog nasilja, i smatramo da ćemo tako prevenirati te pojave”, iznijeli su između ostalog u prezentaciji projekata članice i članovi PAR grupe “Pčelica” Elena, Georgije, Marija, Anastazija… i drugi koji su uz pomoć učiteljice Marijane Dunđerović anketirali učenike i kanalisali ključne probleme. Projekat u cjelini prezentirao je draško Stojčević iz “Genesisa”.

Slične prezentacije dječijih projekata kojima bi se ostvarile neke od dječijih želja održaće se u 10 općina, a komisija sastavljena od predstavnika UNICEF-a, mTela i Genesisa odlučiće kojih će 10 projekata biti financijski podržani. Da se neće ipak ostati na tome, pokazalo se već na prvoj prezentaciji u Bileći:

“Mislim da se u ovo mora uključiti lokalna zajednica, opština, škola i svi koji mogu, i da se sva tri predložena projekta realizuju! Neka UNICEF i mTel daju dio, onoliko koliko komisija odluči, ali mislim da ako to ne bude vovoljno za sve ne treba na tome stati i da trebamo učiniti sve da se realizuju dječije želje, jer ćemo ih u suprotnom razočarati”, kazao je Dušan Babić iz nevladinog sektora.

Pridružio mu se i Krsto Uljarević, direktor Centra za socijalni rad Bileća i član opštinske komisije projekta Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije (SPIS) koji je UNICEF u prošloj fazi provodio i u ovoj općini, kategorično insistirajući da se projekti koje su prezentirala djeca iz PAR grupe realizuju u paketu:

“Moramo uraditi sve da se ovi projekti realizuju, ova djeca to zaslužuju!”, kazao je Uljarević.

Nataša Mitrić, predstavnica Općine Bileća na sastanku i također članica opštinske komisije SPIS projekta podsjetila je na projekte PAR grupa koji su se uspješno realizovali kroz prošlu fazu projekta kao što su rješavanje pitanja semaforizacije raskrsnice, postavljanje venecijanera u dvorištu i osvjetljenje školskog dvorišta, te izrazila nadu da će i prezentirani projekti naići na podršku lokalne zajednice i biti realizirani uz potporu UNICEF-a i mTela.