KATEGORIJA: Novosti | 13.12.2014

SAJAM UČENIČKOG PODUZETNIŠTVA: Djeca briljirala sa kvalitenim i upotrebljivim idejama i proizvodima

Djevojčice i dječaci 20 osnovnih škola iz BiH u okviru projekta “Životne vještine za budućnost-učimo, radimo!” predstavili su se svojim poslovnim idejama na Sajmu poduzetničkih/preduzedničkih projekata „Prvih 100“ održanom u Sarajevu. Nastavnice i nastavnici iz općina/opština Bosanki Petrovac, Živinice, Derventa, Foča i Mostar kroz teninge su stekli znanja i vještine o izradi biznis planova koje su u proteklom periodu prenijeli učenicima koji su sačinili svoje biznis planove za učešće na Sajmu, i prema viđenom – briljirali sa kvalitenim i upotrebljivim idejama i proizvodima.

Nakon što su se svi predstavili sa idejama i proizvodima od kojih se većina mogla kupiti na licu mjesta, timovi su u ‘evrovizijkom’ glasanju dajući jedni drugima po 10, 8, 6, 4 i dva boda izabrali najboljih pet. U uzbudljivom glasanju među prvih pet na kraju su se sa svojim idejama plasirale Osnovne škole „Nikola Tesla“ iz Dervente i „Dubrave“ iz istoimenog mjesta u općini Živinice, Centar za djecu i omladinu ‘Budućnost’ iz Dervente koji pohađaju djeca sa oštećenjem vida zauzeo je treće mjesto, a četvrto i peto mjesto pripali su ekipama ‘Šeste osnovne škole’ Mostar i Osnovne škole ‘Sveti Sava’ iz Foče.

„Pošto se naša škola zove po Nikoli Tesli, odlučili smo se za proizvodnju proizvoda od starih sijalica. Imamo razne stvari, od novogodišnjih ukrasa za jelke, likova iz crtanih filmova do ukrašenih flaša“, pojašnjavaju nam Marija, Sara i Nevena iz OŠ ‘Nikola Tesla’.

Njihove vršnjakinje i vršnjaci iz oš ‘Dubrave’ iz Donjih Dubrava predstavili su se etno-prodavnicom.

„Sve nam je u etno-stilu, i dobro ide, prodalo se dosta stvari. Imamo dosta toga, izdvojila bih kese izrađene od vreća koje su tradicionalne ali i mogu se upotrijebiti“, kaže nastavnica Enisa Bandović. Učenik Alija pokazuje nam stvari koje su izradili inspirirani tradicijom.

„Ljudi rado kupuju ovakve stvari, mislimo da imamo potencijal, plan nam je da ostvarimo saradnju sa prodavnicama koje se bave prodajom ovih proizvoda i da svoje radove preko njih plasiramo“, pojašnjava.

Na Sajmu učestvuju i učenice i učenici iz Centra za djecu i omladinu ‘Budućnost’ iz Dervente koji su izradili prigodne cekere koje su prošili, na njima je amblem Centra na koji su dodate strelice znaka za reciklažu.

„Djeca su radila zajedno s nama i nastale su dobri i kvalitetni proizvodi. Cekerima koji se koriste umjesto plastičnih kesa, a ekološku poruku šaljemo i samim znakom“, kaže nam Anja Vidojević, defektologinja u Centru. Učenica Kristina kaže kako joj je bilo zadovoljstvo učestvovati.

„Bilo je super na radionicama, a sretni smo i zbog dolaska ovdje na Sajam gdje se družimo“, kaže nam Kristina.

Šesta osnovna škola iz Mostara predstavila se umjetničkim radovima izrađenim od aluminijuma za koje su sami pravili okvire. Njihov štand već izgleda kao neki od mostarskih dućana.

„Najviše smo se bazirali na Prizorima Mostara, tu je i aluminijska skulpura mosta, i zadovoljni smo interesom. Vjerujemo da ova ideja ima perspektivu jer su sve naši radovi, napravili smo i okvire, i svaki proizvod je u potpunosti naš“, pojašnjava nam Seada iz Šeste osnovne.

Ekipa OŠ ‘Sveti Sava’ na svom štandu su predstavili su se suvenirima izrađenim od raznih materijala.

„Imamo suvenire izrađene od flaša i drugih predmeta koji su umjesto u smeću završili u korisnim radovima, tu su suveniri od drveta i šišarki, maketa Pješčanih piramida u Miljevini i 3D origami labud“, pojasnila nam je Teodora dodajući da će se njihovi proizvodi prodavati u školi gdje će osposobiti ‘Non-stop gift shop’.

Kako su sve ideje dobre, svaka ekipa je dobila računar i printer, a prvih pet su uz to dobili i po laptop koji će im pomoći u daljem radu kako sekcije tako i škole. Osnovna ocjena je da su svi ponudili nešto krisno, pokazali da mogu smisliti ideju i realizovati je te obezbijediti sredstva za njenu dalju realizaciju. Kristina iz OŠ Krnjeuša kod Bosanskog Petrovca predstavila nam je malu suvenirnicu s predmetima od staklenih i plastičnih flaša, Irma iz OŠ Ahmet Hromadžić iz B. Petrovca kaže kako su se oni odlučili za izradu ukrasnih cekera s raznim motivima koje izrađuju od recikliranih materijala pod sloganom ‘Da bi kopno bilo zeleno, da bi more bilo plavo, koristi ceker pametna glavo’.

Mojra iz Područne škole Smoljane kod B. Petrovca kaže kako su im drvene školske stolice koje su često neudobne dale ideju da izrađuju podmetače za stolice, a Miloš iz PŠ Bravsko pokazao nam je igračke s motivima životinja koje se mogu koristiti i kao jastuci.

Nataša i Dijana iz OŠ ‘Đorđo Panzalović’ iz mjesta Osinja kod Dervente od početka septembra prikupljali su šumske plodove, divlje voće i bobice, Milica iz područne škole ‘Popov Most’ OŠ ‘Veselin Masleša’ iz Foče predstavila nam je ljekovito bilje koje su ona i drugari prikupili na Tjentištu gdje žive.

Ekipa iz Prve OŠ Živinice napravila je set pomagala za školu – držača za krede, olovke i spužve, a posebno zanimljv predmet – držač za spužvu koji pomaže prvačićima da mogu obrisati tablu ali i čuva ruke suhima pokazao nam je Toni iz tima ove škole, Jovan, Milica i Jovana iz područne škole Brod na Drini’ OŠ ‘Veselin Masleša’ iz Foče predstavili su pčelinje proizvode, Sara iz OŠ ‘Veselin Masleša’ pohvalila se da su prodali sedam maketa splava koje su izradili kako bi pokazali i oživjeli tradiciju splavarenja u ovom gradu, a Tatjana iz OŠ ‘Todor Dokić’ iz mjesta Kalenderovci kod Dervente pokazala nam je novogodišnje ukrase od raznih predmeta koje je uradila njena ekipa.

Jure i Marija iz OŠ ‘Ivana Gundulića’ iz Mostara pohvalili su nam se crtežom sa simbolima grada, suvenirima od staklenih flaša, dekupažima i Baščanskom pločom izrađenom od gipsa, vršnjakinje i vršnjaci iz mostarske škole ‘Zalik’ predstavili su ručno izrađen mirisni plastelin te nam pojasnili da je u potpunosti i neštetan čak i ako ga djeca pojedu, a pakuje se u prazne kutije od tempera kako bi se čuvao okoliš. Ekipi iz Druge OŠ Živinice ‘bilo je neugodno’ kad smo došli da fotografišemo njihov štand sa čajevima jer se nije imalo šta fotografisati pošto su sve prodali!

Iz OŠ Cim Mostar donijeli su slike, ogrlice i suvenire koji su njihov ručni rad, a ekipa iz OŠ Višća kod Živinica predstavila se štandom s marketinškim idejama – imali su već zakupljen prostor od lokalnih firmi čije su letke dijelili uz prodaju suvenira koje su same izradili, a o firmama koje su predstavili Melani, Šejla, Belmin, Elvina, Nina i Valentina prisutnima su govorili i na engleskom, italijanskom ali i korejskom jeziku.

Projekat “Životne vještine za budućnost-učimo, radimo!” dio je opsežnog projekta projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma” koji finansira Evropska unija iz IPA fondova, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF. Projektne aktivnosti se provode u 10 prioritetnih lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice.
Projekat ima slogan “Moje mjesto pod suncem” i osnovni cilj komponente koju sprovodi UNICEF u saradnji sa partnerima je osigurati podršku za najranjiviju djecu i njihove porodice kroz različite aktivnosti

.Implementator komponente projekta “Životne vještine za budućnost-učimo, radimo!” je Udruženje građana “Nešto Više”.

 

(Više fotografija na FB profilu UNICEF BiH)