KATEGORIJA: Novosti | 23.06.2015

SARAJEVO: Eminentni stručnjaci iz svih dijelova svijeta o unapređenju ranog rasta i razvoja djece kroz kućne posjete

U Sarajevu je počeo Treći godišnji susret Tehničke savjetodavne grupe za unapređenje ranog razvoja djece u zemljama Centralne i Istočne Evrope i Centralne Azije (CEE/CIS). Nakon što su slični sastanci održani protekle dvije godine u Ženevi, domaćin ovogodišnjeg sastanka  je UNICEF BiH, s obzirom na postignute dobre prakse. Sastanak okuplja neke od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti ranog rasta i razvoja iz regije i drugih dijelova svijeta.

Ciljevi trećeg godišnjeg sastanka su sagledavanje rezultata u svakoj od zemalja, razumijevanje trenutnih potreba i razvoj regionalnog plana za razvoj jakih okvira za istraživanja i osnaživanje ‘progresivnih’ komponenti – s posebnim fokusom na ranoj identifikaciji i intervenciji kod djece s poteškoćama u razvoju kroz kućne posjete, na dječijoj zaštiti i osnaživanju veza između zdravstvenog i drugih sektora. Također, sastanak je i prilika za učenje i razmjenu iskustava među članovima Tehničke savjetodavne grupe i prisutnih eksperata.

Stručnjaci će tokom tri dana imati priliku iznijeti mišljenja, stavove i preporuke za unapređenje ranog rasta i razvoja kod najmlađe djece, a očekuje se da će među rezultatima sastanka biti i formiranje radne grupe za istraživanja i unapređenje kućnih posjeta, radne grupe za bolje adresiranje potreba djece s poteškoćama u razvoju maksimizirajući mogućnosti kroz kućne posjete i međusektorsku saradnju te radne grupe za dječiju zaštitu koja će raditi na unapređenju saradnje između timova za kućne posjete i socijalnih usluga s ciljem smanjenja zlostavljanja djece i njihovog napuštanja.