KATEGORIJA: Novosti , Pravda za svako dijete | 20.09.2014

SAVJETOVANJE ZA TUŽIOCE I SUDIJE: Poboljšati položaj djeteta u krivičnom postupku i voditi računa o njegovoj dobrobiti

U organizaciji Udruženja tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Centrima za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Pravosudnom komisijom Distrikta Brčko BiH, uz podršku UNICEF-a i OSCE Misije u Bosni i Hercegovini u Neumu je održano „Sedmo stručno savjetovanje tužilaca u Bosni i Hercegovini“.

Savjetovanje je dio specijalističke obuke sudija i tužilaca u sklopu priprema za početak provedbe Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku F BiH koja kreće u februaru sljedeće godine i obavezno je prema tom Zakonu.

Zakon je objavljen i 7. februara 2015. počinje njegova primjena u FBiH, i cilj je da do tada tužioci i sudije do tada steknu dodatna znanja i dobiju certifikat bez kojeg neće moći raditi na slučajevima maloljetnika u sukobu sa zakonom ili bilo kojim drugim slučajevima u kojima se maloljetnici pojavljuju u svojstvu žrtve ili svjedoka”, kaže Hajrija Hadžiomerović-Muftić, federalna tužiteljica i predsjednica Udruženja tužilaca/tužitelja FBiH.

Svi napori idu u pravcu poboljšanja položaja djeteta u krivičnom postupku u FBiH u kojem god svojstvu da se pojavljuju, poseban akcenat stavlja se u jednu od najosjetljivijih kategorija – ispitivanje djece u krivičnom postupku, i cilj je da se dobije sistem koji će na bolji način voditi računa o dobrobiti djeteta, uz postojeće metode koje su u tom pravcu već uvedene”, pojašnjava tužiteljica Hadžiomerović-Muftić.

UNICEF nam je pružio veliku podršku u ovom procesu kroz koji se obezbjeđuje proces verifikacije znanja kroz koji prolaze sudije i tužioci. U nekoj narednoj fazi kroz sličan proces bi trebali proći i advokati, kako bismo u krivičnom postupku imali obučene sve aktere što bi dovelo do kvalitetnije zaštite i postupanja sa djecom i maloljetnicima”, kaže Hajrija Hadžiomerović-Muftić.

Savjetovanje je uz učesnike i predavače iz BiH okupilo i goste iz regije koji su podijelili svoja iskustva. Ovakav Zakon u RS se provodi već treću godinu a usvojen je i provodi se i u Brčko Distriktu, o čemu su iskustva s kolegama iz FBiH podijelili učesnici iz Banja Luke, Istočnog Sarajeva i Bijeljine te Brčkog.

UNICEF pruža podršku obuci policije, tužilaca, sudaca, odvjetnika, socijalnih službi i zdravstvenih radnika kako bi se učinkovito zaštitila djeca koja su u kontaktu sa pravosudnim sistemom.