KATEGORIJA: Ostalo | 07.06.2014

SHVATIMO IH OZBILJNO-GOVORE O MOGUĆNOSTIMA: Kako su na radionici jednominutnih filmova nastala prava mala remek-djela

Igralište Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu iz Sarajeva, Tarik i Azer su na biciklima, Dejna je s kamerom, asistiraju joj Lana i Nadžija, zahtijeva se potpuna tišina. Snima se jednominutni film ‘Eholokacija’ u kojem Tarik i Azer pokazuju kako voze bicikl snalazeći se u prostoru eholokacijom. Dok vozi, Azer ustma svako malo proizvodi ‘klik’.
„Zvuk se odbija od predmete i tako znam koliko su mi udaljeni. Lakše mi je u zatvorenim prostorima, ali mogu se tako snaći i na otvorenom, ali ako je tišina“, pojašnjava Azer, učenik u Centru.

Azer je multiinstrumentalista, svira gitaru, bubnjeve i klavir i pojavljuje se u još dva filma: u jednom pokazuje kako drži časove gitare učenicima, a u drugom ‘internet duduku’ pokazuje kako pomoću govornog softwarea otvoriti Facebook profil.
Dejna, učenica iz Osnovne škole ‘Fatima Gunić’ koja snima film o eholokaciji čijem nastanku prisustvujemo kaže da je oduševljena u radionici i da je sretna što je imala priliku upoznati se i raditi s vršnjacima iz Centra:
„Zajednički i ravnopravno radimo na filmovima, iznosimo ideje i zajedno ih usvajamo, zaista mi je drago da sam učestvovala u radionici, mnogo smo naučili jedni od drugih“, kaže Dejna.
Tarik, drugi vozač bicikla, kaže kako mu je također zadovoljstvo učestvovati u radionici, a priznaje i da ima simpatiju ne želeći otkriti o kome se radi.
„Učestvujem u nekoliko filmova, ovdje sam s Azerom, radili smo i film o goalballu, uživam u snimanju. Na ljeto ću snimati jedan nogometni turnir u Bugojnu, baš tražim neku povoljnu kameru“, pojašnjava nam Tarik. Saznajemo i da je goalball igra koja se igra s povezima preko očiju, lopta je posebna i u sebi ima zvončiće te proizvodi zvuk, a cilj je kao i u nogometu – postići gol.
Na posljednjem smo danu petodnevne radionice jednominutnih dječijih filmova u kojoj su učestvovali učenici Osnovne škole „Fatima Gunić“ i Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu iz Sarajeva, a u okviru projekta „Shvatite nas ozbiljno – govorimo o mogućnostima“, koji realizuju NVO Genesis Project i Fondacija za kreativni razvoj u partnerstvu sa UNICEF-om, USAID-a i Delegacijom Evropske komisije u BiH.
„Radionica se pokazala vrlo uspješno, planirano je da ima deset učesnika, ali smo tokom rada dobili dva pridružena člana iz Centra koji su se jednostavno priključili i počeli raditi na filmovima, i uradili su dobar posao kao i ostali. Djeca iz Centra koja imaju određena oštećenja vida, ali i Azer koji je slijep, pokazala su da imaju talenat vrijedan pažnje i da mogu uspješno sarađivati s vršnjacima na pravljenju filmova “, kaže nam Jesenko Osmanagić iz Fondacije za kreativni razvoj.

 

Nakon snimanja završnih kadrova, ekipa ide u učionicu gdje pregledaju ranije montirani materijal, biraju muziku. S dijelom ekipe za jednim kompjuterom radi Alen, a oko Velibora je okupljena druga grupa djece. Tu je i Lejla koja je autorica filma ‘Čudo od djeteta’ u kojem i učestvuje. U filmu je intervjuiše drugarica iz OŠ Fatima Gunić, i ona govori o svojim hobijima među kojima su ples i džudo. Dio intervjua je na engleskom, a kada Lejla spomene da uči njemački jezik, intervju se nastavlja na tečnom njemačkom jeziku. Pitamo je ko je čudo od djeteta u filmu:
„Pa, ja sam čudo od djeteta!“, kaže, i odlazi da ekipi pomogne u izboru za muziku u filmu. Pregledaju i film u kojem Azer daje časove gitare.
„Kako izgleda?“, pita Lejlu dok ide film.
„Super je!“, odgovara mu.
Dan poslije, u maloj Sali Opićine Novi Grad prezentacija je filmova. Puštaju se jedan za drugim, iz publike poslije svakog filma aplauz, zadovoljstvo na licima autora. Poslije projekcija, autori izlaze pred publiku i spremno odgovaraju na brojna pitanja.
„Hvala vam na ovako lijepim filmovima! Osim brojnih talenata koje ste u filmovima pokazali, pokazali ste i veliki talenat za snimanje filmova, želim vam sreću u daljem radu“, kazala je nakon projekcije Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a za BiH.
Filmovi , koje su u cjelosti proizvela djeca sa i bez teškoća u razvoju, imaju za cilj da promovišu dječija prava i socijalnu inkluziju sa naročitim fokusom na mogućnosti i prava djece sa poteškoćama u razvoju.

Projekat „Shvatite nas ozbiljno – govorimo o mogućnostima“ je sastavni dio programa koji se realizuje na svim nivoima vlasti, te u 11 općina širom BiH i Brčko distriktu pod imenom „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH“ ( SPIS).

Općine koje učestvuju u Projektu su Novi Grad Sarajevo, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Banja Luka, Velika Kladuša, Novi Travnik, Derventa, Laktaši, Bihać, Posušje i Brčko distrikt. Program se realizuje uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstva rada i socijalne politike FBiH i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

 

OVDJE možete pogledati filmove nastale na radionici.