KATEGORIJA: Novosti | 10.11.2014

ŠIRIMO LJUBAV: “Priče o ljubavi i prijateljstvu” i na velikom platnu Sarajevo film festivala!

Na inkluzivnoj radionici ‘Širimo ljubav’ koju uz podršku UNICEF-a realizira ‘Mali Magacin Kabare’ iz vikenda u vikend je sve življe – priprema se premijera dokumentarno-igranog filma ‘Priče o ljubavi i prijateljstvu’ koji će publici uz mini-predstavu koju također vrijedno pripremaju biti prikazan početkom decembra. U filmu ‘Priče o ljubavi i prijateljstvu’ djeca sa i bez poteškoća glume likove koje žele, biće tu prigodan recital, a scenarij radi Saša Puševski.

Nakon što su scenu rasprave oko toga ko će s kim praviti plakat za ‘Ljubovdan’ snimale Kaća, Meri, Melika i Ana, a scenu pripreme vođenja svečanog programa razrađivale Lejla, Edina, dvije Nikoline, Eldar i Jovana, stigla je i druga grupa djece, a s njima i iznenadni gosti.

Ove nedjelje vrijednu ekipu posjetili su gosti – direktor ‘Sarajevo film festivala’ Mirsad Purivatra, i glumac Moamer Kasumović. Mali glumice i glumci imali su mnoštvo pitanja za goste, Moamer im je otkrio neke od tajni glumačkog zanata i družio se s njima.

Direktor SFF Purivarta nakon druženja dao im je jedno zanimljivo obećanje, ali su i oni dobili zadatak da to kraja radionice slušaju svoje učiteljice Sanelu Krsmanović i Sabrinu Begović Ćorićte Zanu Marjanović koja im se pridružuje na radionici od druge faze u kojoj su nakon osnovnih vježbi prešli na glumu. Pored premijere u decembru, film bi se mogao pojaviti i na najvećem platnu u gradu – na Open Air programu Sarajevo film festivala!

“Meni su vaše učiteljice rekle da vi vrijedno radite, ja sam došao danas da vas vidim i u to sam se uvjerio, i mi bismo vaš film voljeli vidjeti na velikom platnu u Metalcu gdje će biti 3.000 ljudi! Vi samo treba da i alje budete vrijedni, a radite zajedno i napravite film”, kazao je Mirsad Purivatra djeci tokom druženja. Upitao ih je da li obećavaju da će završiti film, a djeca su uglas povikala:

“Hoćemo!”

“Ne sumnjam, sad idem nas sastanak da ostalima iz Festivala prenesem ideju, da im kažem da su mi Bećir, Nikolina, Lejla i ostali dali obećanja, kad završite film mi ćemo ga pogledati, i vjerujemo da će ga pogledati i publika na Festivalu”, kazao im je Purivatra.

Nakon direktora SFF-a, djeca su se imala priliku družiti sa glumcem Moamerom Kasumovićem kojeg je najviše zanimalo kako izgledaju njihovi kostimi za film, pitali su ga sve što ih je zanimalo o glumi, tome kako nastaju filmovi, serije i predstave, Bećir je iskoristio priliku i s njim uradio mali intervju snimajući ga kamerom odjeven u svoj omiljeni kostim zvijezde…