KATEGORIJA: Novosti , Sva prava za svako dijete | 22.08.2011

Školarac košta više od plate

Za opremanje đaka za školu potrebno je izdvojiti više od jedne prosječne plate zarađene u privrednim djelatnostima, koja već duže vrijeme ne prelazi 600 KM, kazali su juče iz Saveza sindikata RS i upozorili da je to veliki udar na ionako prazne džepove roditelja.

Na osnovu rezultata istraživanja sprovedenog u Savezu sindikata RS, postavlja se pitanje kako će radnička porodica opremiti školarce za prestojeću školsku godinu jer je životni standard u velikoj mjeri ugrožen usljed pada kupovne moći. Prema rezultatima, za opremanje učenika od trećeg do petog razreda osnovne škole treba najmanje 615 KM, dok za učenike od šestog do devetog razreda treba oko 670 KM. U Sindikatu naglašavaju da jedan srednjoškolac roditelje “košta” na početku školske godine oko 750 KM.

“Pođe li se od činjenice da su osnovni životni troškovi veći za najmanje 150 KM, dok su plate ostale približno na prošlogodišnjem nivou, porodicama će biti daleko teže ili nemoguće da opreme svoju djecu za školu, iako su cijene udžbenika i pribora ostale gotovo nepromijenjene u odnosu na prošlu godinu”, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Banjalučanka Željka Čubrilović, koja sprema kćerku u treći razred, slaže se s tim i govori da gotovo čitavu platu ovog avgusta ostavlja u knjižari.

“Za udžbenike, školski pribor i knjige smo potrošili oko 180 KM, ostaje nabavka gardarobe i obuće”, priča Čubrilovićeva, naglašavajući da je oko 350 KM potrebno da bi njena kćerka kompletno spremna dočekala polazak u školu.

Budući da učenici prvog i drugog razreda u RS dobijaju besplatne udžbenike, teret za roditeljski budžet predstavlja kupovina svih ostalih pomagala – ranaca, svezaka, olovaka, bojica i pernica.
U knjižarama u RS već se mogu kupiti udžbenici za narednu školsku godinu za osnovce, a cijena se kreće od 65 do 149 KM po kompletu. Udžbenici za srednje škole i ove godine se mogu kupiti po istoj cijeni kao i proteklih godina, a pojedinačno koštaju 9,9 KM.

U susret početku školske godine većina knjižara, kao i veliki supermarketi, nude školski pribor po nižim cijenama.

Tako se u u tržnom centru “Tempo” u Banjaluci mogu kupiti male sveske po cijeni od 0,25KM, velike sveske 0,55 KM, pernice od 9,60 KM, grafitne olovke s gumicom 0,80 KM, a gumice za brisanje 0,30 KM. Cijena ruksaka je od sedam KM pa naviše. U “Tempu” set od 12 flomastera košta 1,10 KM, dok set bojica košta marku. U većini tržnih centara tako se u avgustu organizuju akcijske prodaje da bi se roditeljima koliko-toliko olakšala nabavka potrebnih arktikala.

Mališani često zahtijevaju od roditelja da se na sveskama, pernicama ili rancima nalaze njihovi omiljeni crtani junaci, što po pravilu znači i višu cijenu, pa tako anatomski ranac na kojem je lik poznate mace Helou Kiti košta i nekoliko desetina KM u banjalučkim knjižarama.

Nezavisne novine
18.08.2011.
Autor: Dario Stanković

Ostavite komentar