KATEGORIJA: Ostalo | 07.03.2012

Slatina: Otvoreno područno odjeljenje Centra za rani rast i razvoj Laktaši

U Osnovnoj školi “Holandija” u Slatini u srijedu je otvoreno područno odjeljenje Centra za rani rast i razvoj Laktaši. Područni centar otvorili su regionalna direktorica UNICEF-a za Srednju i Istočnu Europu te Zajednicu neovisnih država Marie-Pierre Poirier i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić uz prisustvo ministrice porodice, omladine i sporta RS Nade Tešanović i predstavnika opštine Laktaši.

Centar za rani rast i razvoj u Laktašima kao dio procesa izrade inovativnog modela integriranih usluga za roditelje i djecu otvoren je u Laktašima 2010. godine u okviru UNICEF-ovog projekta Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije (SPIS) a otvaranje područnog centra u Slatini nastavak je napora da se provedu programi koji se fokusiraju na jednakost, sa fokusom na najugroženije i marginalizirane porodice i djecu.

“Sve zemlje imaju problem, ali samo neke od njih imaju rješenja. Naš cilj je da između zemalja podijelimo dobre prakse, a čini mi se da ovo što sam vidjela tokom posjete Centru u Laktašima ima sastojaka koji mogu poslužiti kao dobra praksa. Želim vam čestitati i poručiti da uvijek možete računati na podršku UNICEF-a”, kazala je Marie-Pierre Poirier ocijenivši pozitivnim činjenicu da su svojim dolaskom otvaranje centra koji predstavlja inovativan model u BiH podržali nadležni ministri, načelnik opštine Laktaši i drugi akteri dječije zaštite.

Ministar Škrbić najavio je novu organizaciju socijalne i zdravstvene zaštite po općinama RS unutar koje će se se uključiti i centri za rani rast i razvoj. Organizacija će podsjećati na onu koja je uspostavljena unutar SPIS projekta. Opštine će formirati opštinske odbore za zdravstvenu i socijalnu politiku po uzoru na interresorne opštinske komisije kakve su funkcionirale unutar SPIS-a.

“Plan nam je da centre za socijalni rad stavimo pod isti krov sa domovima zdravlja i osnujemo svojevrsne Centre za socijalno i zdravstveno blagostanje koji će sadržavati i centar za mentalno zdravlje, centre za rani rast i razvoj te centre za promociju zdravlja i prevenciju bolesti”, kazao je Škrbić, te se UNICEF-u zahvalio što je za jednu od pilot opština u SPIS-u izabrao Laktaše koji su se “pokazali kao plodno tlo”.

Načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović istakao je kako je u planovima postojala izgradnja predškolske ustanove koja nije izgrađena zbog nedostatka sredstava tako da je otvaranje centra posebno značajno.

“Ovo je projekat koji zaslužuje veliku pažnju i veliko poštovanje. Centar će pomoći da spriječimo nešto što bi kasnije moglo biti problem za porodice al ii širu društvenu zajednicu. Pored toga, predstavlja model predškolske ustanove koja podiže svijest roditelja i javnosti o potrebi predškolskog obrazovanja i proširenja njegovog obima”, kazao je Topolović.