KATEGORIJA: Ostalo | 10.05.2011

Dodjeljene nagrade u nagradnoj igri “Poželi bolje djetinjstvo”

U periodu trajanja nagradne igre, na web stranicu je pristiglo preko 300 želja iz cijele Bosne i Hercegovine, dok se na Facebook stranici priključilo preko 13.000 djece i pojedinaca koji podržavaju dječiji glas i zalažu se za uvažavanje njihovih prava.

Nagradna igra “Poželi bolje djetinjstvo” koju je UNICEF pokrenuo putem internet stranice i Facebook stranice “Zid djecijih zelja”, od samog početka izazvala je veliko interesovanje djece. Broj pristiglih želja iz dana u dan je rastao, a čitajući dječije želje jasno je bilo da neovisno odakle su, sva djeca žele isto mir, ljubav, sreću i toplinu porodičnog doma.

“Želim da svi ljudi bar sat vremena dnevno razmišljaju kao djeca – tako će znati da sve što mi želimo jeste normalno djetinjstvo, oba roditelja, redovne obroke i pokoji slatkiš, parkove od cvijeća, klackalica i ljulja, balone na Dan djece, krov nad glavom i zvjezdano nebo”, poželio je Alen.

Nagradna igra je osmišljena tako da se sve pristigle želje sa stranice www. zasvakodijete.ba objavljuju na Facebook stranici “Zid Djecijih Zelja”, na kojoj djeca skupljaju lajkove i na taj način ulaze u utrku za laptop, fotoaparat, mobilni telefon, edukativne enciklopedije, dres Edina Džeke i mnoge druge vrijedne nagrade.

U periodu trajanja igre, na web stranicu je pristiglo preko 300 želja iz cijele Bosne i Hercegovine, dok se Facebook stranici priključilo preko 13.000 djece i pojedinaca koji podržavaju dječiji glas i zalažu se za uvažavanje njihovih prava.

Djeca su pokazala svoju sposobnost komuniciranja, ubjeđivanja i postali pravi glasnogovornici svojih želja ali i “Zida dječijih želja”. Nakon marljivog skupljanja lajkova, došao je i dugo očekivani trenutak proglašenja dobitnika i dodjela nagrada. “Puno toga se može poželjeti, ali ja najviše želim da zauvijek ostanem dijete, da mi je najveći problem kako obući barbiku, da sva djeca osjete ljubav i toplinu koju može da pruži svaka porodica i prijatelji, da odrastamo u zdravoj okolini i da svi jednog dana ostvarimo svoje snove” bila je želja djevojčice Emine Basare iz Bugojna, koja je skupila najviše lajkova i osvojila prvu nagradu laptop.

Na drugom mjestu po broju osvojenih lajkova našla se želja djevojčice Amele Čehić iz Sarajeva koja je osvojila fotoaparat, a na trećem mjestu želja Katarine Šimić djevojčice iz Mostara koja je osvojila mobitel. U svojim prostorijama, predstavnici UNICEF-a su na svečanoj dodjeli nagrada ugostili djecu i njihove roditelje. Svečanost je obilježila dječija radost, muzika I razigranost.

Veoma je značajno da se upravo djeci da riječ i prilika da iskažu svoje stavove jer su oni najbolji advokati svojih prava, tako da je sama nagradna igra bila odličan način da im se to i obezbijedi“, istakla je Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH.

Nagrade koje su bile osigurane za ukupno 18 djece uručile su Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH i Maria Farrar Hockley, šefica sekcije operacija 1 delegacije Evropske unije u BiH. Sva djeca iskazala su sreću i zahvalnost jer su dobili priliku da razmijene mišljenja s drugom djecom, odraslima i iskažu svoj stav.

“Ova nagradna igra je bila jako dobra prilika za nas djecu. Pružena nam je prilika da jasno i samostalno kažemo šta želimo”, istakla je djevojčica Arijana Kovačević.

Ideja koja se poručuje putem Zida, iz dana u dan sve više počinje da živi. Mnoge kompanije i pojedinci pokazali su spremnost da ispune neke od dječijih želja.

“Drago nam je da je odziv bio veliki I da smo kroz ovu akciju skrenuli pažnju javnosti. Pozitivno su nas iznenadile i neke kompanije i pojedinci koji žele ispuniti neke od dječijih želja koje su uglavnom skromne i plemenite. Iako je nagradna igra završena, Zid dječijih želja i zahtjeva će i dalje pomagati u ispunjavanju nekih dječijih želja i edukaciji djece o njihovim pravima”, istakla je Nineta Popović iz

UNICEFa.

Ostavite komentar