KATEGORIJA: Naše priče za najbolje vrtiće , Novosti , Priče iz vrtića | 07.12.2016

TETE TANJA I JOVANA IZ GLAMOČANA: “Njihove ideje su stalno nove i nepresušne, ako zimi nema snijega, one će ga nekako napraviti!”

„Vodilja u našem radu je dijete-srećno, zadovoljno, motivisano, koje nas vodi svojim interesovanjima, oduševljava idejama, inicira aktivnosti, konstantno i aktivno, a mi smo tu da ga podrzimo, podstaknemo uz stručnost, emocije i empatiju“, kažu odgajateljice Tatjana Petrović i Jovanka Pajčin iz vrtića „Zvjezdica“ u Glamočanima kod Laktaša.

„Partnerstvo sa roditeljima je od izuzetnog značaja, te mu pridajemo veliku važnost. Ravnopravnost, prihvatanje, uvažavanje, zajedničko djelovanje na relaciji dijete-roditelj- vaspitač rezultira djetetovim zadovoljstvom, radosti druženja, igre, uspješnim, kreativnim vaspitno –obrazovnim radom“, obrazlažu Tatjana i Jovana u prijavi na Konkurs ”Naše priče za najbolje vrtiće”.

„Kada dobijete dijete ono postaje najvažniji dio vašeg života, njegov smisao. A, kada je vaše dijete srećno i zadovoljno, i kada znate da je u sigurnim rukama – vašoj sreći nema kraja“, riječi su Sofijine mame Ane Veselinović koja se prisjetila prvog dana njenog boravka u vrtiću.

„Tog dana naša Sofija je ušetala u vrtić i ušla u plavu sobu gdje su je dočekale tete Jovana i Tanja s puno novih drugarica i drugara. Pomalo u strahu, onom dječijem, zakoračila je u novu avanturu. Od tada svaki dan iščekuje s nestrpljenjem kada ide u vrtić jer tamo sa svojim tetama u drugarima uživa u svojoj bajci. S njima joj je svaki ručak najslađi, jer i ako jelo nije povolji, teta pomogne da se i to jelo mnogo zavoli“, kaže mama Ana dodajući kako je njena Sofija tokom boravka u vrtiću naučila mnogo toga i da uskoro kreće u školu sa mnogo predznanja, velikim dijelom zahvaljujući njenim tetama koje,tvrdi, ulažu mnogo truda i kreativnosti u svakodnevni rad.

„Trude se da djeci svaki dan bude poseban i da djeci bude nova avantura. Ako zimi nema snijega, one će ga nekako napraviti! Njihove ideje su stalno nove i nepresušne, djecu svake sedmice na poseban način upoznaju sa novim stvarima. Ako im kažu da je pčela vrijedan i koristan insekt, djeci dovedu pčelara, zajedno probavaju pčelarsko odijelo, jedu med,prave košnicu, gledajufilm o pčelicama…“, pojašnjava Ana.

Aleksandra Popović čiji sin Luka ide u vrtić ‚Zvjezdica‘ kao posebno bitno potcrtava to što roditelji učestvuju u brojnim aktivnostima zajedno s djecom i tetama.

„Pozivaju i nas roditelje da se družimo s njima i rado se odazovem, i kroz druženje i igru zajedno napravimo prava mala umjetnička djela. Tako smo imali druženje povodom Sedmice starih lica kada smo jedan dan proveli u vrtiću praveći poklone, a dan poslije smo otišli u posjetu domu za stare koji su bili prijatno iznenađeni i obradovani posjetom djece i poklonima“, priča mama Aleksandra.

„Uslijedila su nova druženja, za Lukin rođendan, pa za Vaskrs kada smo skupa učili dekupaž tehniku koju otada primjenjujem i kod kuće, pa druženje za Dan jeseni kad smo crtali, bojili, oslikavali listove na papiru, pravili lutkice u bojama jeseni. Pripremali smo i mini predstavu koju smo zajedno s tetama izveli za djecu…“, prisjeća se Aleksandra nekih od aktivnosti.

Tanja i Jovana kažu kako interakcija djeci pruža kvalitetnije i raznovrsnije podsticaje, omogućava im kvalitetniju i pozitivniju komunikaciju i interakciju.

„U protekloj radnoj godini smo stoga imali za cilj da našu međusobnu saradnju obogatimo, podignemo na viši, podsticajniji nivo, što smo i uspješno ostvarili realizujući program „Dani otvorenih vrata – djeca, roditelji, vaspitači“. Realizovali smo devet radionica sa djecom i roditeljima. Program se sastojao od radionica kao što su „Jesenje igrarije“, „Boje i kistovi jeseni“, „Nikoljdanske radosti“, „Novogodišnje čarolije“, „Kreativne lutke“, „Mamin najljepši dan“, „Ukrašavanje jaja“, „Moj djed -medar“ i „Učiteljica u vrtiću““,navode neke od aktiivnosti“.

„Ono što nas motiviše da i dalje nastavimo , zajedničkim snagama sa djecom i roditeljima, jesu zadovoljstvo i uspjeh djeteta“, dodaju.

„Na šta smo još ponosni je radionica „ Ja sam glavni junak priče“, gdje su roditelji zajedno sa djecom pisali svoje priče stvarne, izmišljene, sa akcentom na osobine kao što su hrabro, snalažljivo, pametno, lijepo… Priče smo objedinili, te uz crteže djece, uz pjesmu „Zar samo jedan dan?“ , uradili kao knjigu – poklon majci za njen najljepši dan!“, potvrtavaju, napominjući još neke zanimljive i uspješne zajedničke aktivnosti kao što su „Saobraćajni znaci moji junaci“ gdje su se djeca upoznavala sa saobraćajnim znacima, situacijama u saobraćaju, važnim brojevima-policije, hitne pomoći, vatrogasaca.

UNICEF BiH otvorio je u maju Konkurs “Naše priče za najbolje vrtiće” za pojedince, pojedinke i/ili grupe zaposlene u predškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini koji su dali istaknut doprinos inkluzivnosti i kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja. U narednom periodu na blogu ZaSvakoDijete.ba objavljivaćemo priče o vrtićima koji su prijavljeni na konkurs, a istaknuti stručnjaci predškolskog odgoja i obrazovanja ocijeniće prispjele prijave te nagrade i priznanja uručiti sredinom decembra