KATEGORIJA: Ostalo | 27.04.2012

Sarajevo: Predstavnici SPIS općina učili kako napisati kvalitetan i konkretan projekat

Na Ilidži je održan trening na temu „Pisanje projektnih aplikacija“ za članove općinskih upravnih odbora treće faze UNICEF-ovog projekta „Jačanje socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH“ (SPIS). Trening je održan u sklopu komponente SPIS-a „Uvođenje modela socijalne zaštite i inkluzije na nivou općine/opštine koju na terenu implementira Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI).

Predstavnici 10 opština/općina obuhvaćenih trećom fazom SPIS-a tokom dvodnevnog treninga imali su priliku učiti o najboljim načinima za pisanje projektnih aplikacija.

„Trening je kvalitetan i koristan i svakako će nam pomoći u pisanju posebno usmjerenog projekta koji namjeravamo kandidovati kao upravni odbor kroz SPIS, ali i u ostalim aktivnostima koje imamo u opštini. Analizom stanja utvrdili smo da u našoj opštini postoji potreba za dnevnim centrom za djecu sa smetnjama u razvoju i vjerujemo da će nam se kroz sve ove aktivnosti otvoriti mogućnost da to i ostvarimo“, kaže Milan Vojvodić, stručni saradnik u Opštini Prnjavor i član opštinskog upravnog odbora (OUO) SPIS-a u ovoj opštini.

Treningom je zadovoljna i Emira Veljačić, direktorica Centra za socijalni rad Velika Kladuša i članica OUO:

„Nismo često imali priliku sresti se sa pristupom za pisanje projektnih prijedloga kakav možemo naučiti na ovom treningu i vjerujem da će nam sve naučeno koristiti za pisanje posebno usmjerenih projekata. Mogu reći da sam generalno zadovoljna SPIS-om nakon kojeg će naš OUO prerasti u općinsku komisiju kao stalno opštinsko tijelo“, kaže Emira Veljančić.

Predstavnice OUO Posušje psihologinja Rafaela Galić i socijalna pedagoginja Ivana Bago također su nam kazale da su izrazito zadovoljne treningom koji im je osim što su naučili mnogo korisnih stvari u vezi pisanja projektnih prijedloga, pomoći i da na bolji način shvate principe SPIS projekta uopšte s obzirom da se ranije nisu imale priliku sretati sa toliko sveobuhvatnim projektom.

„Jako sam zadovoljna, i ovo je nešto što nam je bilo potrebno. U OUO smo došli u fazu da trebamo početi raditi na posebno usmjerenim projektima, i ovo je došlo u pravom trenu“, kaže Rafaela Galić. Ivana Bago dodaje da se OUO posebno dojmio koncept UNICEF-ovih centara za rani rast i razvoj.

„Voljeli bismo i u našoj općini vidjeti Centar za rani rast i razvoj, i vjerojatno će nam to biti posebno usmjereni projekat. Planiramo posjetiti Centar u Kiseljaku i kontaktirati ostale općine da vidimo koja su to njihova iskustva i primijenimo ih u našoj općini u kojoj je zaista velika potreba za takvim sadržajem s obzirom da imamo veliki broj djece koja nemaju skoro nikakav adekvatan sadržaj“, kaže Ivana Bago.

Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a. Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.

U fazi III SPIS programa (2011.-2012.) ciljne općine su:  Čelinac, Derventa, Gacko, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kupres, Mrkonjić Grad, Posušje, Prnjavor, Tešanj, Velika Kladuša i Brčko distrikt. Program Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece je višegodišnji, multidisciplinarni program podrške pretpristupnom procesu BiH u oblastima sveukupne društvene zaštite, socijalne inkluzije i prava djeteta. Ciljne grupe programa su donosioci politika i stručni radnici koji provode reformu sistema socijalne zaštite, kao i ranjive kategorije djece i porodica