KATEGORIJA: Kanton X , Novosti | 21.06.2015

TRENING O PREVENCIJI NASILJA: Boljom komunikacijom do bolje prevencije!

U sklopu aktivnosti “Promicanje interkulturalnog, inkluzivnog i mirovnog obrazovanja i prevencije nasilja među djecom” koju realizuje NVO Genesis Project iz Banjaluke u okviru projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“ koji finansira UN Fond za ljudsku sigurnost, a implementiraju ga UN agencije u BiH (UNICEF, IOM, UNHCR i UNDP) u Bukovici kod Tomislavgrada u petak 19. juna održan je “Trening za nastavnike i roditelje o prevenciji nasilja”. Prethodnih dana isti treninzi održani su i u Glamoču i Tomislavgradu.

Treningu su prisustvovale učiteljice i nastavnice Osnovne škole ,Fra Mije Čuića” iz sela Bukovica kod Tomislavgrada, kako iz centralne tako i iz osam područnih škola. Kroz interaktivnu radionicu uz aktivno učešće prisutni su mogli naučiti dodatne vještine iz komuniciranja, rješavanja konflikta kao i prevencije međuvršnjačkog nasilja.

“Za razliku od seminara na kojima imamo predavače i samo slušamo predavanja, ovdje smo mogli učestvovati u zanimljivim vježbama od kojih ćemo neke moći koristiti i u nastavnom procesu u radu s djecom ubuduće i koje će biti korisne i nama i našim učenicima. Također, neke od vještina će biti korisne za kontakt sa roditeljima kao i postupanje u eventualnim slučajevima nasilja”, mišljenje je učesnica treninga.

Trening su vodili profesorica pedagogije i psihologije Azra Talić, i profesor razredne nastave Ljubiša Vasić koji su uz upoznavanje učesnica sa bitnim pojmovima, načinima nastajanja i prepoznavanja vršnjačkog nasilja bilo ono psihičko ili fizičko, prepoznavanje ‘sofisticiranih’ oblika nasilja, predstavili i nekoliko vježbi iz komuniciranja i rješavanja konflikta od kojih ćeučiteljice i nastavnice neke od njih moći raditi i sa učenicima.

Tako su u jednoj od vježbi učiteljice Armina Bagarić i Nevenka Ćuić kroz mimiku trebale prikazati pojmove ‘crvenkapica’ i ‘ljubomora’, potom su u većoj grupi imali priliku proći kroz tekst prenošenja vijesti, potom test slušanja i radionicu ‘Zemlja Limunija’ koja je posebno bila interesantna polaznicama. Najprije su podijeljene u četiri grupe trebale napisati himnu zamišljene zemlje Limunije, postati Limunci a onda odlučiti kome bi od emigranata i zašto odobrili azil između – narandže, krompira, kikirikija i paprike…

“Jako je bitno govoriti o temi vršnjačkog nasilja i bez obzira što će mnogi možda ustvrditi da ga u našoj sredini nema toliko. Ovakvi treninzi su jako bitni za nas nastavnice kako bismo se podsjetilena neke stvari, a neke nove naučile i primijenile”, kaže nastavnica hrvatskog jezika i književnosti Marija Papić. Pedagoginja Lucija Krajina kaže kako se mnogo toga što je vidjela na radionici može primijeniti u radu s djecom.

“Korisno je i za nastavnike da znaju kako da se ponašaju u slučaju da se dese neki teži oblici nasilja, ali i da prepoznaju neke od oblika nasilja koji su prikriveni. Mi smo radili anketu u centralnoj i osam područnih škola, učenici se nisu žalili na teže oblike nasilja, uglavnom su se žalili na ruganje i neke sitnije provokacije”, kaže Lucija.

“Kod nas je mala sredina, posebno u područnim školama, tako da se svi poznaju ili su jedni drugima rodbina, pa ako se neki problemi i pojave to još uvijek rješavamo u direktnim kontaktima s roditeljima”, kaže Janja Zorić.

Kako je kazala Azra Talić, a učesnice se uglavnom složile dodajući kako na primjer uopšte u planovima nema sata odjeljenske zajednice gdje bi se o tome s učenicima moglo govoriti, kako je posljednjih godina sve manje vremena za učenje učenika vještinama komuniciranja.

“Nastavni planovi ne posvećuju dovoljno pažnje vrlo važnoj životnoj vještini – komuniciranju, vještini čijim poznavanjem je najlakše izbjeći konfliktne situacije i rješavati slučajeve nasilja”, kaže Azra Talić.

Nakon treninga, učesnicama je podijeljen i priručnik “Učiti živjeti zajedno” kao i “Praktična primjene protokola o postupanju u slučaju nasilja u školama Hercegbosanske županije” u kojima je do u detalje opisan postupak u slučajevima vršnjačkog nasilja.

Opšti cilj aktivnosti “Promicanje interkulturalnog, inkluzivnog i mirovnog obrazovanja i prevencije nasilja među djecom” u okviru projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“ je promovisanje interkulturalnog dijaloga , inkluzivnog i mirovnog obrazovanja i prevencije nasilja među djecom u Kantonu 10 jačanjem kapaciteta i razvojem odgovarajućih metoda kroz aktivno učestvovanje svih zainteresovanih – učenici, nastavnici i roditelji, kao i predstavnici Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta Kantona 10.