KATEGORIJA: Ostalo | 05.10.2012

U Derventi okončana serija tribina „Opštine/općine prijatelji djece“

Serija javnih tribina pod nazivom „Opštine/općine prijatelji djece“ u okviru UNICEF-ovog programa „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece (SPIS)“ okončana je javnom raspravom održanom u petak u Derventi.

Na javnim raspravama su najmlađi članovi zajednice imali priliku kandidate za načelnike općine/opštine kao i predstavnike aktuelne lokalne vlasti, zdravstva i policije pitati sve što ih zanima a vezano je za ostvarivanje dječijih prava pa je tako bilo i u Derventi.

Raspravu održanu u Sali Opštine Derventa djeca su otpočela foto-kritikom grada gdje su prikazali neke od problema koji ih tište, a među njima su istakli ružne grafite po zgradama i ruševnim zidovima, problem gradskog parka i neuređenosti korita rijeke Ukrine za koje bi voljeli da je ljepše, nakon čega su uslijedila brojna druga pitanja: od problema pasa lutalica, preko neuređenih dječijih i školskih igrališta, nepostojanja adekvatnog prikupljanja i odvoza kućnog otpada, pa do potrebe za pozorištem i kino-salom.

„Djeca jednom ili dva puta imaju priliku vidjeti pozorišnu predstavu, i to oni koji si mogu priuštiti odlazak, dok neki nikada nisu ni vidjeli pozorište!“, iznijela je problrm Ivana, učenica devetog razreda. Istaknut je i problem nepostojanja trotoara u naselju Lug što djecu dovodi u opasnost u saobraćaju, bilo je pitanja čak i oko problema kanalizacije u Novom Naselju, ruševine nekadašnje robne kuće koja kako su rekli predstavlja ruglo grada,  a djeca su izrazila želju i da idu na školske ekskurzije u više gradova u BiH, pored Banja Luke i Prnjavora u koje najčešće idu.

Na dječija pitanja odgovore su davali, ili pokušavali dati, zamjenik gradonačelnika dervente Žunić, predsjednik Skupštine grada Ilija Zirdum, komandant policije Mile Tadić, Ljubinka lazić iz Centra za socijalni rad te predstavnici osnovnih škola i doma zdravlja. Tribinom su moderirale učenice Milena i Marija i novinarka Dervetskog lista Aleksandra Đorđević. Osim u direktnom obraćanju, učenice i učenici prisutnima su poruku uputili i porukom istaknutom na zidu: „Poštujte djecu i njihova prava, jer djeca su velike ličnosti“.

Javne rasprave na terenu realizirao je partner projekta „Infohouse“, a pred djecom su se našli kandidati za načelnika i predstavnici općina Čelinac, Gacko, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kupres, Posušje, Prnjavor, Velike Kladuše te Brčko distrikta. Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a.

Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.