KATEGORIJA: Ostalo | 03.10.2012

Učenice i učenici Brčkog tražili odgovore na pitanja o problemu međuvršnjačkog nasilja, parkova, grijanja, zagađenosti zraka…

U Prvoj osnovnoj školi u Brčkom održana je javna rasprava djece sa predstavnicima Skupštine Brčko distrikta, odjeljenja za obrazovanje, gradonačelnikom Brčkog, predstavnicima zdravstvenog sektora i policije te kandidatima na predstojećim izborima. Djevojčice i dječaci Brčkog u u sklopu serije javnih rasprava „Općine-prijatelji djece“ u okviru UNICEF-ovog programa „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece (SPIS)“ imali su priliku iznijeti probleme koji ih tište, tražiti odgovore na brojna pitanja te dati prijedloge onima koji su u prilici da oslučuju o stvarima bitnim za djecu Brčkog.

Najviše pitanja djeca su imala za Maru Matkić iz Odjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje u Brčko Distriktu, gradonačelnika Miroslava Gavrića, predstavnike policije Milicu Vareškić i Kenada Bajrića, ali nije manjkalo pitanja ni za Enisu Nuković iz Bolnice Brčko, zastupnici u Skupštini i kandidatkinji SDS-a na narednim izborima Mariji Perkanović te savjetniku gradonačelnika Stojanu Kašteroviću. Raspravi u Brčkom prisustvovala je i Anne Claire Duffay, zamjenica predstavnice UNICEF-a za BiH koja je pozdravila prisutne i djecu pozvala da iskoriste jedno od svojih osnovnih prava te podignu glas i pitaju sve što ih zanima.

Djeca su bez ustručavanja postavila brojna pitanja, od toga zašto nemaju kino sale i bazena, preko pitanja sigurnosti u saobraćaju i međuvršnjačkog nasilja, grijanja škola, stanja sportskih dvorana i školskih igrališta, pa do zagađenosti i kvalitete zraka u Brčkom.

“Zašto Brčko nema ženski fudbalski klub?! Ima nas djevojčica koje bismo voljele igrati fudbal!”, upitala je Ivana, a pojašnjeno joj je kako su fudbalski klubovi udruženja građana te je dobila obećanja kako bi klub dobio podršku nadležnih ukoliko se osnuje. Uslijedila su brojna pitanja vezana za sigurnost u saobraćaju, ali i problem međuvršnjačkog nasilja. Učenici su se žalili da školski policajci u školu dolaze rijetko, i da skoro nikada ne znaju kad su tu kako bi im mogli iznijeti probleme.

“Dobro je da ste ukazali na taj problem, tražiću da se u škole postavi raspored dolaska školskog policajca, tako da možete znati kad dolazi i iznijeti mu svoje probleme”, kazao je Kenad Bajrić, predstavnik policije Brčko Distrikta, a bilo je govora i o školskim patrolama koje bi pomogle da pješački prelazi oko škola budu još sigurniji.

Djeca su se interesovala i kako da ožive rad školskih sekcija te se požalila kako neke postoje samo “na papiru”, zbog čega u školama nema školskih kantina i da li će ih biti, kakve su šanse da škole dobiju ormariće, kome da prijave nasilje nad životinjama, a bilo je i pitanja kada će Brčko dobiti univerzitet. Posebna pažnja skrenuta je na veliki broj slučajeva međuvršnjačkog nasilja za šta su se prisutni složili kako je potrebno da na tome uz djecu zajedno rade škole, roditelji, policija i druge službe, a bilo je i pitanja o tome kome se mogu obratiti djeca iz društvenih grupa kakve su “emo djeca” i “punkeri”.

Javne rasprave na terenu realizira partner projekta „Infohouse“, do sada su održane u Tešnju, Velikoj Kladuši, Gacku, Gornjem Vakufu/Uskoplju i Mrkonjić Gradu,  a do 5. oktobra pred djecom će se naći kandidati za načelnika općina Čelinac, Derventa, Posušje i Prnjavor.

Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a.

Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.