KATEGORIJA: Ostalo | 20.09.2012

Učenici iz Velike Kladuše obratili se kandidatima za načelnika i predstavnicima općine

U Osnovnoj školi “1.mart” u Vrnograču, Velika Kladuša, održana je javna rasprava „Opštine-prijatelji djece“u okviru programa „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece (SPIS)“ , na kojoj su glavnu riječ imala djeca. Ovo je bila jedinstvena prilika da glavnu riječ sa kandidatima za načelnika i općinskim predstavnicima pred lokalne izbore 2012. vode djeca. Jasno i glasno uputili su poruku o tome šta oni smatraju važnim za  ispunjenjeosnovnih dječijih prava.

Odgovore na pitanja dali su pomoćnik načelnika Senad Šehić, šef kabineta općinskog načelnika Jasmin Hušić, RenatoĐogić (kandidat za načelnika, SDP),Husnija Kudić (kandidat za načelnika, SDA), te direktorica centra za socijalni rad Emira Veljačić.

Raspravi su prisustvovali i roditelji, nastavnici,direktori 3 osnovne škole, te 15 učenika osnovne škole sa područja Velike Kladuše. Moderatori javne rasprave bili su učenica Emira Velić i novinar Radija Velika Kladuša, Adis Purić.

„Ko je odgovoran za lokalni propali hotel koji je pun zmija i smeća, a djeca u blizini provode mnogo slobodnog vremena igrajući se? Kada ćete nam napraviti park gdje bismo se mogli igrati? Šta da rade roditelji koji nemaju novac da kupe knjige svojoj djeci? Zašto ima malo saobraćajnih znakova u blizini škole? Da li će ikada biti moguće da dobijemo azil za pse lutalice kojih ima sve više u našoj sredini? Da li je moguće da stručnjaci kao što su vatrogasci ili doktori održe kratka predavanja na temu zdravlja ili sigurnosti?“, bila su samo neka od pitanja koja su djeca tokom dvosatne rasprave uputila prisutnim.

Predstavnici aktualne vlasti kao i predstavnici političkih stranaka (kandidati za općinskog načelnika) pozitivno su reagovali na pitanja i ideje djece ističući da će uraditi sve što je u njihovoj moći da djeci Velike Kladuše osiguraju što sigurnije djetinjstvo. „Ovo su neka od najboljih pitanja koja sam čuo u posljednje dvije godine rada u općini Velika Kladuša“, rekao je jedan od predstavnika političkih stranaka. Javnu raspravu u zaključio je učenik O.Š. 1. Mart Vrnograč  ističući velike probleme zagađenosti okoline u kojoj ova djeca odrastaju: „Kada posljednje drvo bude odsječeno, kada posljednja riba bude uhvaćena i kada posljednja rijeka bude zatrovana tada će ljudi shvatiti da se novac ne može jesti“.

Javnu raspravu su organizirali UNICEF BIH i Udruženje INFOHOUSE, a u narednom periodu iste javne rasprave bit će organizirane i u općinama Čelinac, Derventa, Gacko, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kupres, Mrkonjić Grad, Posušje, Prnjavor te Brčko distrikt.

Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a. Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura.