KATEGORIJA: Ostalo | 23.05.2012

Učenici Srednje saobraćajne škole vozače upozoravali da više poštuju pješake

Učenice i učenici Srednje škole za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu u sklopu školskog projekta “Sigurnim koracima preko zebre” u okviru programa “Aktivni mladi” na četiri punkta u Sarajevu počeli su s podjelom letaka vozačima u kojima ih pozivaju na poštivanje pješaka te ih upozoravaju na obavezno zaustavljanja na pješačkim prelazima i davanje prednosti pješacima.

“Vozači reaguju svako na svoj način, ali reakcije su uglavnom pozitivne. Nastojimo im skrenuti pažnju na činjenicu da su obavezni stati onog momenta kada pješak kroči na pješački prelaz i pustiti ga da prođe”, kaže nam Elmedin Hamamdžić, učenik trećeg razreda Srednje saobraćajne škole na jednom od punktova postavljenim kod trojejbuske okretaljke na Bistriku. Elmedin je već učestvovao na jednom od štandova postavljenih ranije u srijedu, pa je došao da podrži drugove koji dijele letke na Bistriku.

“Neko uzme letak pa ga odmah baci na sjedište pored, neki odmah gledaju šta je, ali vjerujemo da ćemo bar do nekog od vozača uspjeti prenijeti poruku”, kaže Kenan Sadiković, također učenik trećeg razreda, a njegova drugarica iz prvog razreda Berina Hadžić dodaje kako je ona optimist te je uvjerena u uspjeh akcije. Dok s njima razgovaramo, Ibrahim Čolo i Amila Šljivo dijele letke vozačima.

“Nije loše, uzimaju letke, valjda će ih poslije i pročitati. Dobro reaguju na nas, bilo bi dobro da se što više mladih uključi u slične projekte i da skreću pažnju na probleme koje imaju”, kažu Ibrahim i Amila.

Profesorica Emilija Martinčević, koordinatorica školskog projekta “Sigurnim koracima preko zebre” kaže da je njen projektni tim izabrao vozače kao ciljnu grupu upravo jer su oni ti koji “vode glavnu riječ” u saobraćaju.

“Željeli smo podići svijest upravo kod vozača, jer smo kroz rad grupe zaključili kako veliki broj njih ne poštuje horizontalnu signalizaciju i time ugrožavaju pješake”, kaže Martinčevićeva.

Školski projekat “Sigurnim koracima preko zebre” jedan je od  projekata mladih koje je u proteklom periodu izradilo 50 projektnih timova u sklopu programa “Aktivni mladi” podržanog kroz program Zapošljavanja i zadržavanja mladih u BiH (YERP) a koji provodi Omladinska informativna agencija (OIA).

Program zapošljavanja i zadržavanja mladih podržan je kroz Fond za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva i finansiran od strane Vlade Kraljevine Španije. Program zajednički provode UNDP, UNICEF, UNFPA, IOM i UNV u partnerstvu sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, entitetskim ministarstvima za rad i obrazovanje, Agencijom za statistiku BiH, entitetskim agencijama za statistiku, zavodima za zapošljavanje u cijeloj zemlji, osnovnim i srednjim školama općeg usmjerenja, općinama i ruralnim zajednica, pojedinačnim preduzećima, te udruženjima iz privatnog sektora i organizacijama civilnog društva od nivoa zajednice do dijaspore.

Tokom maja i juna  biće implementirana 52 odabrana učenička projekta u srednjim školama u 17 gradova BiH kroz koje će učenici kao pravi manageri upravljati projektima koji se odnose na njih i njihovu širu zajednicu te time unaprijediti i pojedine kompetencije i vještine.